18-19 listopada w Zamku w Kliczkowie odbędzie się szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale pasztet !”. Konkurs odbędzie się w kategoriach:
18/XI/2016 – Uczniowie szkół gastronomicznych
19/XI/2016 – Kucharze profesjonalni
19/XI/2016 – Amatorzy
Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017, który odbędzie się we wrześniu 2017 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
W Konkursie bierze udział do 8 dwuosobowych zespołów kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl