VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku dobiegł końca

Newsy

VI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku dobiegł końca

16 sierpnia 2012

Rekordowa liczba wystawców i dziesiątki tysięcy odwiedzających i kupujących sprawiły, że poznański Stary Rynek pękał w szwach. Warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, laboratoria smaku, spotkania autorskie i wiele innych wydarzeń towarzyszących cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

W festiwalowych konkursach wyłoniono Polską Nalewkę Roku 2012, najlepsze szare kluchy oraz ciasto drożdżowe.

Do konkursu Polska Nalewka Roku 2012, który odbył się 11 sierpnia br. zgłoszono 87 nalewek. Kapituła Dobrego Smaku w składzie: Piotr Bikont – przewodniczący Jan Babczyszyn, Paweł Loroch, Grzegorz Hoffman, Hieronim Błażejak, Zbigniew Sierszula, Piotr Frydryszek, Witold Wróbel, Katia Roman – Trzaska i Marco Foelske oceniła nalewki w trybie ustalonym przez Przewodniczącego czyli nalewki oceniane były anonimowo. Pierwsze miejsce i  tytuł Polska Nalewka Roku 2012 zdobył Jerzy Szewczyk – pigwa (60pkt.). Drugie Rafał Jańczak – porzeczkowo agrestowa (57pkt), a trzecie Teresa Banaszak – z kwiatem lipy (51pkt).

Natomiast w konkursie na najlepsze Szare Kluchy 2012, w którym wzięło udział 11 restauracji z całej Wielkopolski, nagrody przyznawane były w dwóch kategoriach – szare kluchy jako danie główne oraz szare kluchy jako dodatek do dania. Jury w kilkunastoosobowym składzie pod przewodnictwem Piotra Bikonta przyznało następujące miejsca:

W kategorii szare kluchy jako dodatek do dania:

I miejsce – Restauracja Monidło – Poznań, ul. Jana Matejki 69

II miejsce – Restauracja Hotelu Szablewski – Dymaczewo Nowe, ul. Pod Topolami 1

III miejsce – Restauracja Hotelu Szablewski – Środa Wielkopolska, ul. Brodowska 38c

W kategorii kluchy jako danie główne:

I miejsce- Restauracja Hotelu Szablewski – Dymaczewo Nowe, ul. Pod Topolami 1

II miejsce – Bar mleczny Apetyt – Poznań, ul. Szkolna 4

III miejsce – Restauracja Monidło Pałac Gułtowy – Gułtowy, Park im. Bnińskiego 1

Nagrody specjalne:

Nagroda specjalna Agencji Rynku Rolnego została przyznana Restauracji Hotelu Szablewski w Środzie Wielkopolskiej.

Nagroda specjalna Starosty Powiatu Poznańskiego została przyznana Restauracji Hotelu Szablewski w Dymaczewie Nowym.

 

Jury Konkursu Drożdżowe 2012, w którego gronie zasiadło 18 anonimowych mieszkańców Poznania, a którego prace koordynowali Piotr Bikont i Witold Wróbel po skosztowaniu 12 ciast drożdżowych przygotowanych przez pracownie cukiernicze i piekarnie oraz 8 ciast przygotowanych przez amatorów zdecydowało się przyznać:

W kategorii Profesjonaliści:

I miejsce – Cukiernia Consonni z Kamyka

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Rogalinem

III miejsce – Cukiernia REN-MAC z Mosiny

W kategorii Amatorzy:

I miejsce – Michał Skoraszewski z Poznania

II miejsce – Maria Leitgeber z Puszczykowa

III miejsce – Julia Berbecka z Poznania

Nagrody specjalne:

Nagrodę przyznaną przez Starostę Powiatu Poznańskiego otrzymała firma Ren-mac z Mosiny

Nagrodę przyznaną przez Agencję Rynku Rolnego otrzymały:

Cukiernia Weber z Poznania

Cukiernia Ren-Mac z Mosiny

Koło Gospodyń Wiejskich z Rogalinka

Na poznański Rynek, na VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku zapraszamy już za rok, w dniach 15-18 sierpnia 2013.