9 lipca br. Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu wraz z Euro-Toques Polska i Beskidzkim Klubem Kulinarnym organizują VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Współorganizatorem Mistrzostw w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny jest Urząd Miasta Ustroń. VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Zwycięzcy tegorocznych Mistrzostw będą nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2011.
Głównym celem Mistrzostw jest :
– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny
W VI Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.
Każda ze startujących ekip w przeciągu 80 minut musi przygotowania 10 porcji dania konkursowego.
Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego jest comber jagnięcy i/lub comber barani. Podczas przygotowywania dań konkursowych należy obowiązkowo wykorzystać co najmniej jeden z produktów Sponsora Strategicznego Firmy UNIFREEZE (do wyboru : szpinak-całe młode liście, groszek cukrowy i/lub marchew junior), jak również należy obowiązkowo wykorzystać produkt Firmy QimiQ (baza śmietanowa). Organizator
Mistrzostw zapewnia :
– stół roboczy ze zlewem i ujęciem wody
– stół odstawczy
– piec konwekcyjno-parowy
– kuchenkę elektryczna dwupunktową
– grillo-wędzarnia Firmy „SMOKER”
– produkty Firmy UNIFREEZE
– produkt Firmy QimiQ
– przyprawy Firmy NMR
– stół prezentacyjny