VI  Mistrzostwa  Polski  w  Podawaniu  Baraniny

Newsy

VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

09 czerwca 2011

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu wraz z Euro-Toques Polska i Beskidzkim Klubem Kulinarnym organizują VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Współorganizatorem Mistrzostw w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny jest Urząd Miasta Ustroń. VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Zwycięzcy tegorocznych Mistrzostw będą nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski 2011.

Głównym celem Mistrzostw jest :

–          wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny

–          promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny

–          zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny

W VI Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród  nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip w przeciągu 80 minut musi przygotowania 10 porcji dania konkursowego.

Podstawowym produktem do przygotowania dania konkursowego jest comber jagnięcy i/lub comber barani. Podczas przygotowywania dań konkursowych należy obowiązkowo wykorzystać co najmniej jeden z produktów Sponsora Strategicznego Firmy UNIFREEZE (do wyboru : szpinak-całe młode liście, groszek cukrowy i/lub marchew junior), jak również należy obowiązkowo wykorzystać produkt Firmy QimiQ (baza śmietanowa). Organizator

Mistrzostw zapewnia :

–    stół roboczy ze zlewem i ujęciem wody

–    stół odstawczy

–    piec konwekcyjno-parowy

–    kuchenkę elektryczna dwupunktową

–    grillo-wędzarnia Firmy „SMOKER”

–    produkty Firmy UNIFREEZE

–    produkt Firmy QimiQ

–    przyprawy Firmy NMR

–    stół prezentacyjny

Wszystkie zgłoszenia należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 26 czerwca 2011 roku

na adres e-mailowy : Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl

Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w Mistrzostwach zostanie przesłana drogą elektroniczną do kapitanów zakwalifikowanych drużyn.

Lista ekip kucharskich zakwalifikowanych do VI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny zamieszczona będzie do dnia 30 czerwca 2011 roku na branżowych portalach internetowych.

 

Tu znajdziesz : REGULAMIN

Tu znajdziesz : ARKUSZ  ZGŁOSZENIOWY