27 marca br. odbyły się już VI Mistrzostwa Polski Kelnerów – ,,Junior Waiter 2013” .
Dzięki gościnności Zajazdu Hetman w Lgocie Murowanej Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika wyselekcjonowała w drodze eliminacji osiem zespołów czteroosobowych spośród szkół gastronomicznych o profilu kelnerskim.
Zespoły rywalizowały w czterech konkurencjach:
– test ( składający się z 20 pytań , 10 w języku polskim i 10 w języku angielskim) ,
– pokaz serwisu synchronicznego ,
– prezentacja multimedialna oraz stolik tematyczny ,
– konkurs hydrosommelierski – ślepa degustacja wód .
W ogólnej klasyfikacji tytuł drużynowego Mistrza Polski Kelnerów wywalczył zespół ZSRCKU-Kościelec w składzie: Łukasz Bartosik, Sebastian Dzierzgwa, Bartosz Szczepaniak, Krystian Adamski; nauczyciel: Katarzyna Gryciuk, Jolanta Chruścielska.
Drugie miejsce wywalczył Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko-Białej w składzie: Dawid Pisarek, Kamil Guzy, Joanna Jabrocka, Weronika Jakubiec, nauczyciel: Halina Świerczek i Irena Karkut.
Natomiast trzecie miejsce przypadło ZS Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w składzie: Dawid Kruk, Konrad Słabosz, Damian Mikusek, Jarosław Dąbrowski, nauczyciel: Julita Kaczmarek, Katarzyna Wiśniewska.
Tytuł Hydrosommeliera Roku 2013 zdobył Dawid Pisarek z ZSGiH – Bielsko-Biała.
Wyróżnienie za najlepszy stolik tematyczny oraz za najlepszy pokaz serwisu synchronicznego zdobyła drużyna ZSRCKU- Kościelec. Natomiast wyróżnienie za najlepiej rozwiązany test zdobyła Aleksandra Rapa z ZSG we Wrocławiu.
Konkurs oceniało profesjonalne Jury w składzie: Grzegorz Górnik – prezes Akademii Kelnerskiej, Adam Michalski – ekspert kulinarny, Danuta Richert nauczyciel dyplomowany z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, Paula Górnik – kelner Lubelszczyzny 2012, Zbigniew Szeląg – Des-Art. – agencja reklamowa, Wojciech Ożóg – menager Hotelu Ambasadorski w Rzeszowie, Paweł Brągiel – organizator biegów kelnerskich w Wiśle, Sebastian Humski – szef kuchni Zajazdu Hetman.