VI Mistrzostwa Polski Kelnerów

Newsy

VI Mistrzostwa Polski Kelnerów

02 kwietnia 2013

27 marca br. odbyły się już VI Mistrzostwa Polski Kelnerów – ,,Junior Waiter 2013” .

Dzięki gościnności Zajazdu Hetman w Lgocie Murowanej Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika wyselekcjonowała w drodze eliminacji osiem zespołów czteroosobowych spośród szkół gastronomicznych o profilu kelnerskim.

Zespoły rywalizowały w czterech konkurencjach:

–  test ( składający się z 20 pytań , 10 w języku polskim i 10 w języku angielskim) ,

– pokaz serwisu synchronicznego ,

– prezentacja multimedialna oraz stolik tematyczny ,

– konkurs hydrosommelierski – ślepa degustacja wód .

W ogólnej klasyfikacji tytuł drużynowego Mistrza Polski Kelnerów wywalczył zespół  ZSRCKU-Kościelec w składzie: Łukasz Bartosik, Sebastian Dzierzgwa, Bartosz Szczepaniak, Krystian Adamski; nauczyciel: Katarzyna Gryciuk, Jolanta Chruścielska.

Drugie miejsce wywalczył Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko-Białej w składzie: Dawid Pisarek, Kamil Guzy, Joanna Jabrocka, Weronika Jakubiec, nauczyciel: Halina Świerczek i Irena Karkut.

Natomiast trzecie miejsce przypadło ZS Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w składzie: Dawid Kruk, Konrad Słabosz, Damian Mikusek, Jarosław Dąbrowski, nauczyciel: Julita Kaczmarek, Katarzyna Wiśniewska.

Tytuł Hydrosommeliera Roku 2013 zdobył Dawid Pisarek z ZSGiH – Bielsko-Biała.

Wyróżnienie za najlepszy stolik tematyczny oraz za najlepszy pokaz serwisu synchronicznego zdobyła drużyna ZSRCKU- Kościelec. Natomiast wyróżnienie za najlepiej rozwiązany test zdobyła Aleksandra Rapa z ZSG we Wrocławiu.

Konkurs oceniało profesjonalne Jury w składzie: Grzegorz Górnik – prezes Akademii Kelnerskiej,  Adam Michalski – ekspert kulinarny,  Danuta Richert nauczyciel dyplomowany z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, Paula Górnik – kelner Lubelszczyzny 2012, Zbigniew Szeląg – Des-Art. – agencja reklamowa, Wojciech Ożóg – menager Hotelu Ambasadorski w Rzeszowie, Paweł Brągiel – organizator biegów kelnerskich w Wiśle, Sebastian Humski – szef kuchni Zajazdu Hetman.