Polscy kucharze będą prezentować swoje umiejętności w konkursie kulinarnym podczas VI Festiwalu Kuchni Greckiej. Weźmie w nim udział 12 osób, które przygotowywać będą dania z wykorzystaniem greckich produktów. Ich oceny dokona jury degustacyjne, w składzie którego zasiądą szefowie kuchni z Polski i zagranicy. Pomysłodawcą festiwalu jest Theofilos Vafidis, mistrz i doradca kulinarny. Zmagania konkursowe kucharzy będą atrakcją pierwszego dnia XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się w dniach 23-25 marca br. w Warszawie. Celem Festiwalu jest rozpowszechnianie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej wraz z oryginalnymi recepturami i produktami tego regionu. Jest to doskonała okazja, by zapoznać się z tajnikami kuchni greckiej i wymienić doświadczeniami, a w przyszłości wykorzystać zdobyte informacje przygotowując przysmaki Hellady na polskim stole. W konkursie mogą wziąć udział kucharze, którzy pracują w restauracjach oraz lokalach przyhotelowych w Polsce lub za granicą niezależnie od stopnia zajmowanego stanowiska. Zwycięzcę wybiorą członkowie jury oceniając smak, aromat, wygląd dań i odpowiedni dobór składników. Wynik konkursu zostanie ogłoszony na zakończenie Festiwalu. Laureat będzie mógł zaprezentować swoje umiejętności w konkursie Kulinarny Puchar Polski 2011. Weźmie również udział w Finałowym Konkursie Kulinarnym Szef Roku 2013, organizowanym przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.
Termin nadsyłania zgłoszeń do udziału w Konkursie Kulinarnym i Carvingowym upływa 26 lutego br.