12 kwietnia br. już po raz szósty w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych odbył się konkurs gastronomicznych. W tej edycji w szranki stanęło pięciu uczniów. Mieli oni za zadanie w ciągu trzech godzin przygotować danie na bazie produktów regionalnych jak równie produktów nawiązujących do tytułu konkursu.
W tym jak i w poprzednich latach uczniowie dobrze poradzili sobie z zadaniem oczarowując jurorów swoimi daniami. Oczywiście nie obyło się bez drobnych błędów, które to wychwytywało jury składające się z członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, które również ufundowało puchary dla uczniów, którzy uplasowali się w pierwszej trójce.
W skład jury weszli: Leszek Kawa, Sebastian Schrom, Wojciech Baran, Marcin Polus – prezes SMKiC i Bartosz Kwiatkowski.
Pierwsze miejsce przypadło Annie Zadorze ze Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Bohaterów Monte Cassino w Lubniu. Drugie miejsce wywalczyła Monika Kotarba ze Zespołu Szkół Techniczno – Ekonomicznych im. Reja w Myślenicach, a trzecie Piotr Tomana ze Zespołu Szkół Dobczyce.
Ponadto konkursowe potrawy przygotowywali:
Marta Rozum ze Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących Sułkowice i Anna Solarz ze Zespołu Szkół Prywatnych Osińskich – Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych Myślenice.
Patronat honorowy nad konkursem objęło Starostwo powiatu myślenickiego, patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.