24-25 października w Zamku w Kliczkowie odbędzie się V edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet!”. Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej regionu. Konkurs ma zasięg ogólnopolski. Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: comber z królika, grzyby suszone i/lub mrożone, miód, runo leśne (jagody, maliny, jeżyny), kasza jaglana. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.