Wręczeniem nagród w konkursie Wielkopolska Czernina 2011 oraz koncertem Acoustic Acrobats zakończył się V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, który trwał od 12 do 15 sierpnia na poznańskim Starym Rynku.
Wielkim hitem tegorocznej edycji Festiwalu były Dziecięce Warsztaty Smaku w których udział wzięło ponad 140 dzieci. Na Laboratoriach dla dorosłych również zabrakło miejsc siedzących. O winach z polskich winnic, serach pasterskich, belgijskich piwach oraz szlachetnych nalewkach uczyło się ponad 120 słuchaczy laboratoriów. Konkursy cieszyły się wielkim powodzeniem. Nalewką Roku 2011 została Pigwowcówka Grzegorza Hoffmanna z Poznania, najlepsze ciasta drożdżowe pieką w Cukierni Królewskiej w Wągrowcu, a najsmaczniejszą czerninę zjeść można w poznańskiej restauracji Cafe Bordo lub w hotelu Szablewski w Dymaczewie Nowym.