V Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny

Newsy

V Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny

25 lutego 2010

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Sawicki obejmując honorowy patronat nad V Mistrzostwami Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010 wyraził nadzieję, że impreza stanie się okazją do zintegrowania środowiska we wspólnym działaniu na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny, a także do wzrostu konsumpcji tych gatunków mięsa w Polsce.
Mistrzostwa propagują na rynku gastronomicznym polską baraninę i jagnięcinę. Na Mistrzostwa przyjeżdżają ekipy kucharskie z renomowanych polskich hoteli i restauracji, jak również ekipy kucharzy zagranicznych. Zawody mają na celu m.in. poprawienie prestiżu polskiego mięsa baraniego i jagnięciny poprzez przygotowywanie na oczach publiczności – przez startujących kucharzy – dań z wykorzystaniem wybranych elementów mięsa baraniego i/lub jagnięcego. Dania konkursowe oceniane są przez szefów kuchni z najlepszych polskich restauracji, którzy są członkami Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Nieodłączną częścią wydarzenia jest propagowanie wybitnych osobowości z Polski i zza granicy, pokazy, prezentacje i imprezy kulturalne.
Mistrzostwa współorganizuje Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.