V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Newsy

V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

02 sierpnia 2010

14 sierpnia br. Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny zorganizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny.

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego, Urzędu Marszałkowskiego. Tegoroczne-jubileuszowe V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny-Ustroń 2010 honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki. Zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego i Władz Miasta Ustroń, Prof. Daniel Kadłubiec, Prof. Bronisław Borys, Dr Michał Millerski, Dr Marek Rembierz, Leszek Richter, Henryk Kukuczka.

 

W związku z dużym zainteresowaniem tegoroczną edycją konkursu Komisja Weryfikacyjna postanowiła dopuścić 12 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji dania konkursowego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut.

Lista startujących ekip kucharskich:

  1.   Karel  Drápal  Jan  Jakeš  –  Moravia Team – Republika Czeska

  2.   Jarislav  Cabuk i Jan  Králik –  Hotel Marina – Słowacja

  3.   Dominik  Pochmara i Monika  Bielik –  ZSG-ul.Poznańska – Warszawa

  4.   Kamil  Dąbrowski  i Karol  Pietrzak –  Klub Plaza – Darłówko

  5.   Dawid  Klimaniec i Tomasz  Cieslar –  Restauracja  Nova – Strumień

  6.   Tomasz  Górski  i Michał  Skrzypczak –  Hotel Bohema – Bydgoszcz

  7.   Cezary  Powała i  Wiktor  Stefaniak       –  Akademia Smaku – Warszawa

  8.   Krystian  Kubski  i Rafał  Orłowski –  Kocierz & Rycerska – Targanice & Kęty

  9.   Dariusz  Mikołajczak  i  Marcin  Belgrau  –  Hotel Nadmorski – Gdynia

10.   Michał  Górecki  i  Artur  Wawer –  Hotel  Boss – Józefów

11.   Grzegorz  Drużbański  i Maciej  Wysocki –  Karczma “Czar Równicy” – Ustroń

12.   Mariusz   Malinowski  i Stanisław  Mężyk –  Restauracja Kuchnia i Wino – Pszczyna

Wszystkie zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia (drogą  elektroniczną szczygielski.piotr@interia.pl) swojego  udziału w Mistrzostwach do dnia 05 sierpnia br., pod rygorem dyskwalifikacji.

Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będą trzy składy jury:

Jury Techniczne:

Marcin Walasek  – przewodniczący

Dariusz Borysiak

Profesjonalne Jury degustacyjne:

Piotr Szczygielski  – przewodniczący

Zenon Hołubowski – v-ce przewodniczący

Carlos Gonzalez Tejera

Leszek Makulski

Wiesław Wróblewski

Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości

Harmonogram Mistrzostw:

Piątek, 13 sierpnia

14:00   –   zakwaterowanie Uczestników Mistrzostw w Hotelu Diament Ustroń ul. Zdrojowa 3

19:00   –   kolacja w firmie bufetu

Sobota, 14 sierpnia

07:00   –   śniadanie w formie bufetu

10:00   –   odprawa ekip kucharskich biorących udział w Mistrzostwach – obecność obowiązkowa

           –   losowanie numerów startowych ekip kucharskich

           –   odprawa jury – obecność obowiązkowa

10:45   –   wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3

11:00   –   wystrzał armatni – rozpoczęcie V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

11:00-12:00   –   start ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3

12:15   –   wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6

12:30-13:30   –   start ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6

13:45   –   wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9

14:00-15:00   –   start ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9

15:15   –   wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12

15:30-16:30   –   start ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12

17:00   –   oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród

19:00   –   Gala Diner

Poradnik Restaurtora jest patronem medialnym konkursu.