14 sierpnia br. Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu, wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny zorganizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego, Urzędu Marszałkowskiego. Tegoroczne-jubileuszowe V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny-Ustroń 2010 honorowym patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Marek Sawicki. Zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego i Władz Miasta Ustroń, Prof. Daniel Kadłubiec, Prof. Bronisław Borys, Dr Michał Millerski, Dr Marek Rembierz, Leszek Richter, Henryk Kukuczka.
W związku z dużym zainteresowaniem tegoroczną edycją konkursu Komisja Weryfikacyjna postanowiła dopuścić 12 dwuosobowych ekip kucharskich wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń. Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji dania konkursowego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 60 minut.
Lista startujących ekip kucharskich:
1. Karel Drápal i Jan Jakeš – Moravia Team – Republika Czeska
2. Jarislav Cabuk i Jan Králik – Hotel Marina – Słowacja
3. Dominik Pochmara i Monika Bielik – ZSG-ul.Poznańska – Warszawa
4. Kamil Dąbrowski i Karol Pietrzak – Klub Plaza – Darłówko
5. Dawid Klimaniec i Tomasz Cieslar – Restauracja Nova – Strumień
6. Tomasz Górski i Michał Skrzypczak – Hotel Bohema – Bydgoszcz
7. Cezary Powała i Wiktor Stefaniak – Akademia Smaku – Warszawa
8. Krystian Kubski i Rafał Orłowski – Kocierz & Rycerska – Targanice & Kęty
9. Dariusz Mikołajczak i Marcin Belgrau – Hotel Nadmorski – Gdynia
10. Michał Górecki i Artur Wawer – Hotel Boss – Józefów
11. Grzegorz Drużbański i Maciej Wysocki – Karczma “Czar Równicy” – Ustroń
12. Mariusz Malinowski i Stanisław Mężyk – Restauracja Kuchnia i Wino – Pszczyna
Wszystkie zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia (drogą elektroniczną szczygielski.piotr@interia.pl) swojego udziału w Mistrzostwach do dnia 05 sierpnia br., pod rygorem dyskwalifikacji.
Nad prawidłowością przebiegu Mistrzostw czuwać będą trzy składy jury:
Jury Techniczne:
Marcin Walasek – przewodniczący
Dariusz Borysiak
Profesjonalne Jury degustacyjne:
Piotr Szczygielski – przewodniczący
Zenon Hołubowski – v-ce przewodniczący
Carlos Gonzalez Tejera
Leszek Makulski
Wiesław Wróblewski
Komisja złożona ze smakoszy VIP i zaproszonych gości
Harmonogram Mistrzostw:
Piątek, 13 sierpnia
14:00 – zakwaterowanie Uczestników Mistrzostw w Hotelu Diament Ustroń ul. Zdrojowa 3
19:00 – kolacja w firmie bufetu
Sobota, 14 sierpnia
07:00 – śniadanie w formie bufetu
10:00 – odprawa ekip kucharskich biorących udział w Mistrzostwach – obecność obowiązkowa
– losowanie numerów startowych ekip kucharskich
– odprawa jury – obecność obowiązkowa
10:45 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3
11:00 – wystrzał armatni – rozpoczęcie V Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny
11:00-12:00 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 1, 2, 3
12:15 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6
12:30-13:30 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 4, 5, 6
13:45 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9
14:00-15:00 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 7, 8, 9
15:15 – wejście na stanowiska ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12
15:30-16:30 – start ekip kucharskich z numerami startowymi 10, 11, 12
17:00 – oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród
19:00 – Gala Diner
Poradnik Restaurtora jest patronem medialnym konkursu.