14 sierpnia br. Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni po raz kolejny organizuje Mistrzostwa Polski w podawaniu dań z baraniny i jagnięciny. Honorowy patronat nad tegorocznymi, jubileuszowymi, V Mistrzostwami Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2010 objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Sawicki. Zwycięzcy konkursu będą nominowani do Pucharu Polski 2010.
W Mistrzostwach wystartuje do 10 dwuosobowych ekip kucharskich. Każda w ciągu godziny będzie musiała przygotować 5 porcji dania konkursowego. Organizator zapewnia sprzęt. Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 25 lipca 2010 r. na adres e-mailowy: Leszek Makulski – gastronomia@wp.pl lub Piotr Szczygielski – szczygielski.piotr@interia.pl. Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w Mistrzostwach zostanie przesłana drogą elektroniczną do kapitanów zakwalifikowanych drużyn. Lista ekip kucharskich zakwalifikowanych do Mistrzostw zamieszczona zostanie do dnia 31 lipca 2010 r. na branżowych portalach internetowych.
Mistrzostwa mają na celu wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny, promocję i prezentację potraw z polskiej baraniny i jagnięciny oraz zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.
Dodatkowo w programie imprezy są: pokazy gotowania Mistrzów Sztuki Kulinarnej (w tym członków jury konkursowego), przygotowywanie “ZUPY ZBÓJNICKiej” na baraninie, dań z jagnięciny, nadanie tytułów zbójnickich, popisy gry na instrumentach, w tym na trombicie, gajdach i rogu pasterskim, strzyżenie owiec, wyrób sera owczego, degustacja lokalnych dań i produktów, m.in. rajczula z owcami i muflonami, dania z baraniny, sery owcze i zabawa przy muzyce góralskiej.
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy Urzędu Miasta Ustroń, Starostwa Powiatowego i Urzędu Marszałkowskiego.