25 marca br. w Warszawie odbyły się V Mistrzostwa Polski Kelnerów dla profesjonalistów. W ścisłym finale imprezy znalazło się 9 zawodników: Michał Chabior, Hotel Europa z Lublina; Piotr Chęciński, Hotel Courtyard by Marriott z Warszawy; Ireneusz Ciesielski, Restauracja Róża Wiatrów z Gdyni; Wojciech Majdański, Hotel Zamek na skale z Trzebieszowic; Roch Sobolewski, Hotel Radisson Blue z Warszawy; Daniel Dutkowski, Hotel Izabella z Puław; Dawid Stawiński, Hotel Marriott z Warszawy; Michał Baran, Paparazzi Original Cafe Bar z Warszawy; Grzegorz Miąc, Hotel Radisson blue z Warszawy. Zmagania kelnerów obserwowało i oceniało jury w następującym składzie: Przewodniczący jury: Grzegorz Górnik – Prezes Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów (KSK); Zastępca Przewodniczącego jury: Jerzy Morawski V-ce Prezes KSK; Zastępca Przewodniczącego jury: Robert Golec V-ce Prezes KSK; Członkowie jury: Bernard Sitarski – członek Zarządu KSK, Bogdan Migas – Wine4you, sommelier. Tegoroczne mistrzostwa składały się z: pisemnego testu składający się z 20 pytań z wiedzy kelnerskiej, sommelierskiej i barmańskiej oraz praktycznego egzaminu z umiejętności serwisu francuskiego. Zawodnicy, którzy uzyskali największą liczbę punktów z tych dwóch konkurencji przeszli do ścisłego finału imprezy. W finale na uczestników czekało najtrudniejsze zadanie, mianowicie – otwieranie, dekantacja i serwis wina. Jury podsumowało osiągnięcia zawodników po 3 konkurencjach przyznając tytuł Mistrza Polski Kelnerów ubiegłorocznemu laureatowi Michałowi Baranowi, zaś tytuł V-ce Mistrzowski otrzymał ubiegłoroczny V-ce Mistrz Polski Kelnerów Grzegorz Miąc. Trzecie miejsce zdobył tegoroczny debiutant w imprezie Michał Chabior.