Piąta, jubileuszowa edycja naszego festiwalu w tym roku została przeniesiona do Amfiteatru w Wiśle. Co roku festiwal przyciągał rzesze osób na Rynek w Skoczowie, każda edycja zaskakiwała coraz to bogatszymi atrakcjami dla dzieci oraz dorosłych.
Festiwal Zbójnicki to przede wszystkim ogromne, dwudniowe przedsięwzięcie o charakterze kulinarnym, rozrywkowym, kulturalnym. Motywem przewodnim festiwalu jest konkurs kulinarny dla ekip profesjonalnych, który jest nominowany do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski, zwycięska ekipa otrzymuje nagrodę główną o wysokości 1500 zł oraz Złote ciupagi.
Podczas każdej edycji kucharze z restauracji, hoteli, karczm walczą o najwyższe miejsca i bogate nagrody przyrządzając potrawy z cielęciny pod czujnym okiem między innymi sław kulinarnych takich jak: Jean Bos -Prezydent Euro Toques Polska, Jean Castadot – Prezydent Euro Toques Belgia, Carlos Gonzales, Grzegorz Cielecki , Wolfgang P. Menge-Prezydent Euro Toques Niemcy, Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny RM Gastro, Waldemar Hołówka, Grzegorz Komendarek.
W tym roku potrawy będą oceniać: Jean Bos, Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P. Menge, Marek Rybacki, Grzegorz Komendarek, Karel Drapal. Tradycją jest również Jury VIP złożone z osobistości kultury, polityki, gastronomii, sponsorów.
Poniżej przedstawiamy listę ekip zakwalifikowanych do konkursu:
Restauracja Bugsy, Pszczyna
Adam Szajner
Michał Szafraniec
Team Bielsko-Biała
Sebastian Olma
Michał Fus
TOŚKA CANTINE, Poznań
Waldemar Trzciołek
Paweł Heynat
Flip i Flap, Kozy
Dawid Konior
Albert Kempys
Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój
Łukasz Grabowski
Mariusz Roch
Rezydencja Hotel & Restauracja, Piekary Śląskie
Paweł Grabowski
Jarosław Śliwka
Restauracja „Lwia Brama”, Wrocław
Joanna Mączka
Michał Czekajło
Góral & Zachcianek /Szczyrk, Buczkowice/
Grzegorz Janica
Grzegorz Drużbański
Restauracja Vis a Vis, Łańcut
Kamil Tłuczek
Piotr Stawarz
W tamtym roku mieliśmy przyjemność obserwować kucharzy z każdego zakątka Polski, Słowacji, Czech, Niemiec: Bydgoszcz, Kraków, Warszawa, Kalisz, Sandomierza, Oscadnica, Bielsko – Biała.
Obok zmagań kucharzy rywalizują Koła Gospodyń Wiejskich piekąc w drugim dniu swoje tradycyjne dla każdego regionu smakołyki
Każdego roku odwiedzający nas włodarze miast, członkowie organizacji turystycznych, organizacji kulinarnych nie mogą wyjść z zachwytu obserwując mnogość atrakcji a wśród nich: gotowanie gulaszu zbójnickiego na gigantycznej patelni o średnicy 180 cm, wystrzały z armaty, zabawy zbójnickie. Gościliśmy również Mamę Golcową, oraz Fundację Braci Golec.
Kucharze z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i nie tylko wykonują rozmaite pokazy kulinarne na oczach widzów, ucząc tym samym gotowania i dzieląc się swoimi doświadczeniami.
Na scenie festiwalu występowały zespoły regionalne z kraju i za granicy takie jak: Kapela Torka i Wałasi, Eva i Lenka, kapele z Koniakowa, Istebnej, Żywca, Skoczowa, Wisły.
Każda edycja posiada swoje zapowiedzi w lokalnej prasie, TV, internet oraz na platformach gastronomicznych, polowe studio Radio Bielsko.
Harmonogram V Festiwalu Kuchni Zbójnickiej
20.07.2013r.
Godz. 9-20 wioska zbójnicka /Rynek/
Godz. 9.30 wjazd wozów z Gośćmi na Rynek w Wiśle
Odprawa ekip kucharzy
Godz. 10 rozpoczęcie konkursu kulinarnego, nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski prowadzonego przez Wiesława Ambrosa /Amfiteatr/. Walka o Złote Ciupagi
Godz. 12 uroczysta salwa z armaty rozpoczynająca festiwal /Rynek/
Godz. 13 – 18 quiz firmy BIELMAR dla publiczności /Amfiteatr/
Godz. 16 zakończenie konkursu kulinarnego profesjonalistów, rozpoczęcie obrad Jury
Godz. 16.30 rozpoczęcie konkursu dla publiczności „Gotuj z gwiazdami” /Amfiteatr/
Godz. 18.30 zakończenie konkursu „Gotuj z gwiazdami”
Godz. 18.45 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród konkursu kulinarnego profesjonalistów
Godz. 20-22 występ zespołu TURNIOKI, „Potańcówka zbójnicka”
Podczas Festiwalu oprawę muzyczną zapewniają kapele góralskie.
Studio polowe Radia Bielsko
Atrakcje dla publiczności
Koło fortuny z nagrodami od firmy Prymat
Rynek – Mała Scena, występy kapel, wioska zbójnicka
21.07.2013r.
Godz.12-18 prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich, występy artystyczne
Konkurs na najlepszy wypiek na bazie produktów firmy BIELMAR.