V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Wiśle

Newsy

V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Wiśle

04 lipca 2013

Piąta, jubileuszowa edycja naszego festiwalu w tym roku została przeniesiona do Amfiteatru w Wiśle. Co roku festiwal przyciągał rzesze osób na Rynek w Skoczowie, każda edycja zaskakiwała coraz to bogatszymi atrakcjami dla dzieci oraz dorosłych.

Festiwal Zbójnicki to przede wszystkim ogromne, dwudniowe przedsięwzięcie o charakterze kulinarnym, rozrywkowym, kulturalnym. Motywem przewodnim festiwalu jest konkurs kulinarny dla ekip profesjonalnych, który jest nominowany do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski, zwycięska ekipa otrzymuje nagrodę główną o wysokości 1500 zł oraz Złote ciupagi.

Podczas każdej edycji kucharze z restauracji, hoteli, karczm walczą o najwyższe miejsca i bogate nagrody przyrządzając potrawy z cielęciny pod czujnym okiem między innymi sław kulinarnych takich jak: Jean Bos -Prezydent Euro Toques Polska, Jean Castadot – Prezydent Euro Toques Belgia, Carlos Gonzales, Grzegorz Cielecki , Wolfgang P. Menge-Prezydent Euro Toques Niemcy, Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny RM Gastro, Waldemar Hołówka, Grzegorz Komendarek.

W tym roku potrawy będą oceniać: Jean Bos, Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P. Menge, Marek Rybacki, Grzegorz Komendarek, Karel Drapal. Tradycją jest również Jury VIP złożone z osobistości kultury, polityki, gastronomii, sponsorów. 

Poniżej przedstawiamy listę ekip zakwalifikowanych do konkursu:

Restauracja Bugsy, Pszczyna

Adam Szajner

Michał Szafraniec

 

Team Bielsko-Biała

Sebastian Olma 

Michał Fus

 

TOŚKA CANTINE, Poznań

Waldemar Trzciołek

Paweł Heynat

 

Flip i Flap, Kozy

Dawid Konior

Albert Kempys

 

Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój

Łukasz Grabowski

Mariusz Roch

 

Rezydencja Hotel & Restauracja, Piekary Śląskie

Paweł Grabowski

Jarosław Śliwka

 

Restauracja „Lwia Brama”, Wrocław

Joanna Mączka

Michał Czekajło

 

Góral & Zachcianek /Szczyrk, Buczkowice/

Grzegorz Janica

Grzegorz Drużbański

 

Restauracja Vis a Vis, Łańcut

Kamil Tłuczek

Piotr Stawarz

 

W tamtym roku mieliśmy przyjemność obserwować kucharzy z każdego zakątka Polski, Słowacji, Czech, Niemiec: Bydgoszcz, Kraków, Warszawa, Kalisz, Sandomierza, Oscadnica, Bielsko – Biała.

Obok zmagań kucharzy rywalizują Koła Gospodyń Wiejskich piekąc w drugim dniu swoje tradycyjne dla każdego regionu smakołyki

Każdego roku odwiedzający nas włodarze miast, członkowie organizacji turystycznych, organizacji kulinarnych nie mogą wyjść z zachwytu obserwując mnogość atrakcji a wśród nich: gotowanie gulaszu zbójnickiego na gigantycznej patelni o średnicy 180 cm, wystrzały z armaty, zabawy zbójnickie. Gościliśmy również Mamę Golcową, oraz Fundację Braci Golec.

Kucharze z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i nie tylko wykonują rozmaite pokazy kulinarne na oczach widzów, ucząc tym samym gotowania i dzieląc się swoimi doświadczeniami.

Na scenie festiwalu występowały zespoły regionalne z kraju i za granicy takie jak: Kapela Torka i Wałasi, Eva i Lenka, kapele z Koniakowa, Istebnej, Żywca, Skoczowa, Wisły. 

Każda edycja posiada swoje zapowiedzi w lokalnej prasie, TV, internet oraz na platformach gastronomicznych, polowe studio Radio Bielsko.

Harmonogram V Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

20.07.2013r.

Godz. 9-20 wioska zbójnicka /Rynek/

Godz. 9.30 wjazd wozów z Gośćmi na Rynek w Wiśle

            Odprawa ekip kucharzy

Godz. 10 rozpoczęcie konkursu kulinarnego, nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski prowadzonego przez Wiesława Ambrosa /Amfiteatr/. Walka o Złote Ciupagi

Godz. 12 uroczysta salwa z armaty rozpoczynająca festiwal /Rynek/

Godz. 13 – 18 quiz firmy BIELMAR dla publiczności /Amfiteatr/

Godz. 16 zakończenie konkursu kulinarnego profesjonalistów, rozpoczęcie obrad Jury

Godz. 16.30 rozpoczęcie konkursu dla publiczności „Gotuj z gwiazdami” /Amfiteatr/

Godz. 18.30 zakończenie konkursu „Gotuj z gwiazdami”

Godz. 18.45 ogłoszenie wyników, rozdanie nagród konkursu kulinarnego profesjonalistów

Godz. 20-22 występ zespołu TURNIOKI, „Potańcówka zbójnicka”

Podczas Festiwalu oprawę muzyczną zapewniają kapele góralskie.

Studio polowe Radia Bielsko

Atrakcje dla publiczności

Koło fortuny z nagrodami od firmy Prymat

Rynek – Mała Scena, występy kapel, wioska zbójnicka

21.07.2013r.

Godz.12-18 prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich, występy artystyczne

Konkurs na najlepszy wypiek na bazie produktów firmy BIELMAR.