Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły przy wsparciu i pomocy merytorycznej Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska 21 sierpnia br. organizują V Festiwal Smaku w Grucznie. Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. W Konkursie wystartuje 12 dwuosobowych zespołów Kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń do 31 lipca br. na adres: jean.bos@onet.eu lub jeanbos@o2.pl. Zgłoszenia dostępne są na www.gastromaniak.dbv.pl, newsgastro.pl, www.papaja.pl, www.gastrona.pl i www.gastronomiapolska.com.
Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie przekąski ciepłej lub zimnej oraz dania głównego na bazie dzikiego łososia i staropolskiego kurczaka z zieloną nóżką według staropolskich przepisów, pochodzących z najstarszej polskiej książki kucharskiej, opracowanej i wydanej w 1682 r. w Pałacu Wilanowskim, przez Stanisława Czernieckiego, pt. “COMPENDIUM FERCULORUM”. Dania muszą być jednak podane w nowoczesnej aranżacji.
Nadesłane receptury muszą zawierać: nazwę potrawy, wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 10 porcji, opis wykonania dań i informacje o źródłowym pochodzeniu receptur. Organizator zapewnia nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip, stół roboczy firmy ELOMA, piec konwekcyjno-parowy firmy ELOMA, grill + wędzarnię firmy SMOKER, kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) firmy ELOMA i stół prezentacyjny. Organizator zabezpieczy też produkty obowiązkowe. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.
Zwycięzcy Konkursu Kulinarnego V Festiwal Smaku w Grucznie są nominowani do Pucharu Polski podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich 2010 r.