21-22 sierpnia br. w Grucznie odbył się po raz V Festiwal Smaku, jedna z najważniejszych imprez kulinarnych w Polsce Północnej. Jednym z głównych punktów Festiwalu był konkurs kulinarny pod nazwą „Turnieju Kucharzy”, mający na celu kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. Kucharze mieli za zadanie przygotowania przekąski z dzikiego łososia oraz dania głównego ze staropolskiego kurczaka kuropatwianego, z zieloną nóżką. Przygotowanie musiało odbyć się według staropolskich przepisów, w nowoczesnej aranżacji. Podstawę dla przygotowania stanowiła książka Stanisława Czernieckiego „Kompendium Ferkulorum” wydana w 1682 r. w Pałacu Wilanowskim.
Do konkursu przystąpiło dziewięć odważnych, dwuosobowych ekip. Ekipy oceniało Jury w składzie: Jury techniczne: Leszek Gryka i Zbigniew Łęgowski oraz Jury degustacyjne: Jacek Kempa, Wolfgang P. Menge, Paweł Malewski, Waldemar Hołówka, Piotr Szczygielski. Koordynatorem konkursu był Jean Bos.
Decyzją Jury Profesjonalistów, pierwsze miejsce zajęli: Jakub Kasprzak i Waldemar Trzciołek z Hotelu „Remes” z Opalenicy, drugie miejsce przypadło Mariuszowi Gachewiczowi i Markowi Rybackiemu z Pałacu Bursztynowego we Włocławku. A trzecie Janowi Dutka i Marcinowi Orawiec z Karczmy Komorowice z Bielsko Białej.
Zwycięzcy konkursu, z rąk Donaty Paszkiewicz i Hanny Skrzypczak, otrzymali nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2010, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich.