19 czerwca br. odbędzie się V Festiwal Śląskie Smaki w Złotym Potoku. Celem konkursu jest promowanie sztuki kulinarnej, pogłębienie wiedzy na temat tradycyjnych receptur i zwyczajów kulinarnych ziem województwa śląskiego oraz zachęcenie kucharzy do propagowania różnorodnych kuchni śląskiego w swoich lokalach. Każda z ekip zarówno profesjonalnych jak i amatorskich musi wykonać trzy dania: przekąskę lub deser, zupę i danie główne. Czas przygotowania nie może przekroczyć 2 godzin. Dania będą serwowane co 30 minut.
Tegoroczną nowością jest towarzyszący konkursowi kulinarnemu festiwal nalewek oraz pokaz kulinarny mistrza kuchni – Karola Okrasy.
Tematem konkursu jest swojska nalewka wyprodukowana z naturalnych surowców. Dobór dodatków i sposób prezentacji nalewki jest dowolny, wg pomysłowości i inwencji twórczej uczestników.
Jury złożone z szefów kuchni, członków Śląskiej Grupy Kulinarnej, osób znanych, artystów oraz osób reprezentujących gminę Janów będzie oceniać nalewki wg następujących kryteriów: smak i kompozycja – max 50 pkt., aranżacja i sposób prezentacji nalewki – max 30 pkt, ciekawa receptura , użycie niespotykanych dodatków – max.20 pkt.
Szczegółowy program festiwalu:
13.30 – 16.30 Konkurs kulinarny
16.00 – 17.30 Konkurs na najlepszą nalewkę
13.30 – 15.00 Występy Kół Gospodyń Wiejskich
15.00 – 15.30 Oficjalne otwarcie festiwalu
15.30 – 16.30 Występ zespołu “The Postman”
16.30 – 17.30 Pokaz kulinarny Karola Okrasy
17.30 – 18.00 Konkurs dla publiczności
18.00 – 19.00 Ogłoszenie wyników konkursów kulinarnego i na najlepszą nalewkę
19.00 – 19.30 Konkurs dla publiczności
19.30 – 20.30 Występ Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk” im. Stanisława Hadyny
20.30 – 21.00 Konkurs dla publiczności
21.00 – 22.00 Występ kabaretu “Nowaki”
22.00 – 23.00 Dyskoteka pod gwiazdami