19 czerwca br. Śląska Organizacja Turystyczna zorganizowała w Złotym Potoku już V edycję Festiwalu Śląskie Smaki. O zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2010 oraz nagrodę Złotego Durszlaka rywalizowało 18 drużyn – 8 profesjonalistów i 10 amatorów. Oprócz złotopotockiego pstrąga uczestnicy przygotowali sporo dań góralskich i śląskich.
Pierwsze miejsce w grupie profesjonalistów zajęła drużyna Kilerów Dwóch z hotelu Qubus w Katowicach. Przygotowali oni pierś z gęsi wędzonej sposobem tradycyjnym z szałotem śląskim; maszket z rabarbaru; duet kremowy z dyni i pokrzyw oraz udko z kaczki z bogatymi kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami. Drugie miejsc przypadło Restauracji „Stara Piekarnia” z Pszczyny, która przyrządziła deser Księżnej Daisy – Parfait z chałwy; książęcy rosół z kluseczkami i udko z gęsi nadziewane porą i jabłkiem z zielonymi kluskami. A trzecie miejsce wywalczył Ośrodek Rekreacyjno- Szkoleniowy „Zagroń” z Istebna. Zaprezentowali oni następujące potrawy – kołacz z borówkami,; maciek w kapuśnicy; wędzonkę z kapustą.
Tegoroczną festiwalową nowością był otwarty konkurs na najlepszą nalewkę. Spośród kilkunastu zgłoszonych tradycyjnych trunków za najlepsze uznano: Pszczyński krupnik – Restauracja „Stara Piekarnia”, Pszczyna; Tarninówka – Danuta Kuczyńska-Pytel z Janowa; Rabarbarówka – Krystyna i Elżbieta Nowrotek z Wisły Wielkiej.
Imprezę poprowadzili – Krzysztof Lampa i Karol Okrasa, który dodatkowo wystąpi w pokazie kulinarnym. Konkursowych smaków – oprócz profesjonalnych kucharzy ze Śląskiej Grupy Kulinarnej – spróbowali m. in. Joanna Bartel czy Hanna Szymanderska.
Organizatorem imprezy była Śląska Organizacja Turystyczna oraz Urząd Gminy Janów, Samorządowy Ośrodek Kultury i Sportu w Janowie, Śląska Grupa Kulinarna, Częstochowska Organizacja Turystyczna.