22-24 marca br. w dźwirzyńskim Hotelu Senator**** odbył się V Festiwal Ryb Bałtyckich. Tematem przewodnim konkursu były potrawy z troci wędrownej. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski, a patronat honorowy obęło stowarzyszenie Euro-Toques Polska.
Uczestnicy konkursu (8 drużyn) musieli przygotować 7 porcji dania głównego w czasie 60 minut. Zespoły stosowały nowoczesne techniki, w tym także elementy kuchni molekularnej. Podniebienia Jury podbiła troć wędrowna w osłonie wiosny, którą przygotował Paweł Stawicki oraz Bartosz Kamiński z Hotelu Hilton w Gdańsku. Drugie miejsce zajął duet Paweł Krzemianowski i Sławomir Naleśnik z Pałacu Jugowice. Natomiast trzecia pozycja za pieczoną troć wędrowną przypadła Sławomirowi Miotkowi i Małgorzacie Gron, którzy reprezentowali restaurację Lisewski Dwór.
Festiwal był otwarty dla wszystkich osób szukających inspiracji kulinarnych związanych z bałtycką rybą. Jak podkreślali organizatorzy ze Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski, tegoroczny festiwal stał na bardzo wysokim poziomie. W tym roku konkurs był tym bardziej prestiżowy. Zwycięzca został zakwalifikowany do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.