V Festiwal Kuchni Greckiej

Newsy

V Festiwal Kuchni Greckiej

29 czerwca 2010

26 czerwca br. odbył się V Festiwal Kuchni Greckiej w nowo otwartym Hotelu Swing **** w Krakowie. Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów. Uroczystego otwarcia Festiwalu dokonał Theofilos Vafidis i Tomasz Kozłowicz.

Festiwal był również znakomitą okazją do poznania nowych talentów branży gastronomicznej. 12 młodych polskich kucharzy, pod „fachowym okiem” Klubu Szefów Kuchni zaprezentowało swoje zdolności w Konkursie Kulinarnym. Ich zadaniem było przygotowanie dania wykorzystując oryginalne greckie produkty – kalmary całe, steki rybne Dentex Emperor steaks (z gr. Synagrida), ciasto Fillo Kanaki, ser Manouri  oraz oliwa z oliwek Extra Virgin oraz oliwa z oliwek Pomace „Theofilos”.

Pierwsze miejsce zdobył Łukasz Stolarczyk z Hotelu Unicus z Krakowa. Drugie miejsce przypadło Rafałowi Matera z Restauracji Valdi Plus z Mikołowa. A trzecie Dariuszowi Kuźniakowi  z Restauracji i Rezydencji Revelo z Łódzi. Zwycięzca Festiwalu został nominowany także do udziału w Finałowym Konkursie Kulinarnym Szef Roku 2011 organizowanym przez Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz do Kulinarnego Pucharu Polski 2010.

Zmaganiom kulinarnym towarzyszył pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami, czyli II Polski Festiwal Carvingu. Zwycięzcą został Piotr Wasik z Uniwersytetu Opolskiego. Drugie miejsce wywalczył Tomasz Szpalek „Owocowe Dekoracje”, a trzecie Łukasz Szewczyk, Pracownia Sztuki Kulinarnej.

Dodatkowo w programie imprezy miał miejsce pokaz kuchni molekularnej, gdzie zaprezentowano jak w oryginalny sposób przyrządzić i podać sałatkę grecką oraz ouzo – grecki trunek oraz kulinarny „Chief Chefs Show”, w którym wzięli udział członkowie jury w składzie Pavlos Karpatos,  Kurt Scheller,  Giancarlo Russo wraz z pomocnikami.

W czasie Festiwalu odbyły się także mini Targi, czyli prezentacje oferty firm sponsorujących. Theofilos Vafidis zaprezentował szeroki wachlarz oryginalnych greckich produktów The Greek Gourmet, które osobiście importuje na polski rynek.

Festiwal Kuchni Greckiej zakończył się tradycyjnie Uroczystą Galą, na której wręczone zostały nagrody, nominacje i podziękowania.  A uwieńczeniem pełnego wrażeń dnia był występ Nikosa Rusketosa  wraz z greckim zespołem Orfeusz.

Organizatorami wydarzenia byli: Theofilos Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Executive Chef – Grecka Kuchnia, Fundacja – Klub Szefów Kuchni i Hotel Swing w Krakowie. Poradnik Restauratora objął patronat medialny nad imprezą. Honorowy patronat miała Fundacja Dzieciom “Zdążyć z pomocą”, której przewodniczącą jest Beata Tyszkiewicz.