3 września br. na ogólnopolskie pożegnanie wakacji w Sandomierzu zaprasza Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Królewskie Miasto Sandomierz i Hotel Korona. W ramach wydarzenia odbędzie się V Festiwal Jabłek i konkurs „Pojedynek o złote jabłko” – czyli zastosowanie jabłek w kuchni polskiej oraz VI Mistrzostwa Polski w Carvingu.
Skład Profesjonalnego Jury degustacyjnego:
1. Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
2. Stefan Birek
3. Mirosław Drewniak
4. Wiesław Bober
5. Krzysztof Gawlik
Skład Jury technicznego:
1. Giancarlo Russo
2. Janusz Pyra
Od ok. 18 godz. odbędzie się Wielkie Gotowanie na MEGA patelni. Uczestnicy konkursu wraz z Jurorami przygotują ok. 400 kilogramów „Duszonej kapusty z jabłkami i boczkiem”. Część dochodów uzyskanych ze sprzedaży dania zostanie przeznaczonych na pomoc dla ciężko chorego małego „szefa kuchni” – Piotrusia.
O godz. 19.00 Jury ogłosi wyniki „Pojedynku o Złote Jabłko” oraz Mistrzostw Polski w Carvingu.
Organizatorzy to: Hotel KORONA*** Sandomierz i Włodarze Miasta Sandomierz przy współpracy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni reprezentowanej przez Waldemara Hołówkę – przewodniczącego jury oraz członków Fundacji: Mirosława Drewniaka, Wiesława Bobera i Giancarlo Russo.
Zgłoszenia uczestników należy kierować na poniższy adres mailowy: marketing@hotelkorona.eu