Pierwszego dnia targów, 11 kwietnia, o godzinie 11:30 – 13:00 w strefie pokazów kulinarnych zaplanowano pokaz Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja.
12 kwietnia o gidzinie 13:30 – 15:00 przygotowano konferencje: Szczepy i regiony winiarskie na świecie oraz Zasady dobierania win do potraw, które poprowadzi Szymon Milonas, Certified Specialist of Wine, SWE, WSET Advanced, Wine rePublic. Z kolei od 15:00 – 16:00 będzie można się dowiedzieć od Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, Jak dobrze skonstruować kartę win,
Tego dnia zaplanowano m.in.:
Strefa pokzaów kulinarnych
11:00 – 15:00 Pokaz Kuchni Meksykańskiej połączony z degustacją
Włoski pawilon narodowy:
Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez:
Umberto Vezzoli – Światowej sławy kucharz z pasją do szczegółów, Umberto jest również gwiazdą telewizyjną i cenionym pisarzem we Włoszech. Dzisiaj jest Chef Patron w T. Bistrot by Vezzoli w Mediolanie
Andrea Camastra (Senses Restaurant) – jeden z dwóch odznaczonych gwiazdką Michelin szefów kuchni w Polsce, właściciel restauracji “Senses”. Został ukoronowany tytułem “Chef of the Year 2017” i “Chef of the Future 2015” przez przewodnik Gault Millau. Jego własna restauracja “Senses”, która została otwarta w 2014 roku w Warszawie, została wyróżniona jako jedna z najlepszych restauracji na świecie w 50 Best Discovery Series by Diners Club ®.
Marzena Gromelska – szef kuchu w Chianti Restaurant. .”Accademia della Cucina Italiana” odznaczyła restaurację za bycie bardzo wierną oryginalnej kuchni włoskiej i jej stosunku do produktów włoskich. Restauracja została także wyróżniona przez prestiżowy przedownik Gault & Millau.
Degustacja włoskich win – Tomasz Kolecki, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Sommelieróworaz przewodniczący Komisji Szkoleniowej Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Ostatniego dnia, 13 kwietnia- czwartek: od 13:30 – 15:00 Pokazy kulinarne i warsztaty jako niezwykle skuteczne narzędzie reklamy produktów spożywczych jest forma interaktywnych pokazów kulinarnych
– poprowadzi Kuba Korczak – Szef kuchni, ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia. We słoskim pawilonie narodowym odbędą się pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez Umberto Vezzoli
Patronat merytoryczny nad Konkursem dla Wystawców o Złoty Medal WorldFood Warsaw, objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.