3 kwietnia br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbyła się IV edycja Konkursu Kulinarnego „Gotuj z pasją” w całości poświęconego tematyce kuchni polskiej. Celem rywalizacji kulinarnej była: integracja uczniów i nauczycieli ze szkół gastronomicznych, promocja potraw z dawnej kuchni polskiej, poznawanie produktów tradycyjnych i regionalnych oraz wymiana doświadczeń oraz doskonalenie własnego warsztatu pracy.
Konkurs wspólnie ze Szkołą organizowało Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki.
Do udziału w konkursie zgłosiły się następujące szkoły:
Zespół Szkół Rolniczych w Międzyświeciu
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej
Bielska Szkoła Rzemiosł
Zespół Szkół Gastronomiczno- hotelarskich w Wiśle
Pierwsze miejsce przypadło Dmitrijowi Pietrow z ZSGiH w Bielsku Białej. Na drugim miejscu uplasował się Sebastian Fuja z ZSR w Międzyświeciu, a trzeci był Jakub Stec z Bielskiej Szkoły Rzemiosł.
Konkurs oceniało jury w składzie: Paweł Malewski, Prezes Firmy Stalgast; Hanna Szymanderska, ekspert kulinarny; Thierry Ayel, francuski szef kuchni; Krzysztof Gawlik, ekspert kulinarny RM Gastro; Liubov Zholobetska, Ukraina; Wiesław Wróblewski, Prezes Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki; Witold Abratański, szef kuchni Ranczo Pod Strusiem; Ryszard Burawa, szef kuchni American Dream i Miłosz Kępka, zastępca szefa kuchni w Hotelu Hugo.