V edycja Beskidzkich Kociołków dla uczniów szkół gastronomicznych już za nami. Tegoroczny konkurs odbył się w czeskich Koszarzyskach w Karczmie u Jarząbka.
Zmagania młodych kucharzy oceniało Jury degustacyjne w składzie: Jerzy Wilczek, wiceprezes Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki – przewodniczący; Jan Sztefek, Wielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim; Józef Sikora, Towarzystwo Beskidzkich Kucharzy (Wiceprezes); Andrzej Pilarczyk, Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj”; Frantisek Stranava – Właściciel Pensjonatu Terchova Vratna na Słowacji.
Radą i pomocą zawodnikom służyli jako jury techniczne Martin Peter Groschang – ekspert kulinarny oraz Przemysław Baczyński – szef kuchni Restauracja Grępielnia
Koordynator konkursu Wiesław Wróblewski Prezes Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki
Jurorzy podkreślali niezwykłe umiejętności młodych adeptów sztuki kulinarnej, a także bardzo wyrównany poziom przygotowanych dań.
Laureatami zostali:
I miejsce – Deveniskiu Technologiju Ir Verslo Mokykla – Litwa (Julija Radiun i Pavel Bizunovic)
II miejsce ex equo – Zespól Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły (Damian Badura i Karol Procner) i Stredni Odborna Skola Trineckych Zelezaren (Artur Latiok).