W 20 krajach rozpoczęła się rekrutacja barmanów do udziału w największym i najstarszym na świecie międzynarodowym konkursie miksologicznym Tío Pepe Challenge 2024, organizowanym przez González Byass – hiszpańskiego producenta jednej z najlepszych sherry na świecie. Wiodącą tematyką tegorocznego wydania są koktajle stworzone z wykorzystaniem alkoholi starzonych w beczkach po sherry, stąd w nazwie podtytuł „Sherry Cask Edition”.
Konkursowy koktajl
Od uczestników oczekuje się stworzenia autorskiego przepisu na koktajle, które zawierają co najmniej 50 ml dowolnego stylu wina sherry z González Byass, wermutu sherry lub alkoholu z beczki sherry. Ponadto receptura musi zawierać co najmniej 20 ml sherry od González Byass (dowolny styl) lub wermutu Sherry (La Copa). Blend produktów González Byass może być wykorzystany, pod warunkiem utrzymania minimalnej objętości 50 ml. Przepis na koktajl jest ograniczony do maksymalnie 5 składników (plus dekoracja).
Dlaczego warto wziąć udział?
Udział w konkursie daje szansę wejścia do międzynarodowego środowiska profesjonalistów. Barmani mają okazję rozwinięcia swojej kreatywności i odkrywania nowych produktów, które nadadzą ich koktajlom innowacyjnych smaków. Sherry swoją wyjątkową zdolnością do wprowadzania potężnych aromatów i różnorodnych smaków, od wytrawnych po słodkie, czyni je niezrównanym składnikiem dla miksologów. Pula nagród dla najlepszej trójki wynosi 5 tys. euro, ale cenniejszy jest prestiż, jakim cieszą się wszyscy biorący udział w konkursie.
Etapy konkursu
Etap 1.
Rejestracja – kandydat rejestruje siebie i swój bar oraz, co najważniejsze, podaje przepis na autorski koktajl, publikując także jego zdjęcie. Koktajl musi oficjalnie pojawić się w menu baru kandydata. Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest znajomość języka angielskiego.
Termin rejestracji upływa 31 marca 2024 r.
Link do rejestracji dla kandydatów z Polski oraz regulamin:
https://www.tiopepe.com/int-en/tio-pepe-challenge-pl
Etap 2.
Na trzy tygodnie przed krajowym finałem sędziowie ogłoszą listę zakwalifikowanych do niego uczestników. Polski finał odbędzie się 15 kwietnia w poznańskim Koktajl Barze Wszyscy Święci. Podczas krajowych eliminacji zawodnicy będę proszeni o wykazanie się wiedzą na temat sherry oraz umiejętnościami venenciadora. Ale najważniejszym kryterium będzie jakość i oryginalności proponowanego koktajlu.
Etap 3.
Zwycięzca finału będzie reprezentował Polskę na światowym finale w Jerez de la Frontera w Andaluzji, gdzie spędzi tydzień na koszt organizatorów. Finały odbędą się od 6 do 8 maja 2024 r.
Warsztaty
Osoby, które zdecydują się na rejestrację w plebiscycie, zostaną zaproszone na warsztaty sherry w dniach:
Masterclass Wrocław -11 marca, start godz. 12:00
Masterclass Poznań – 11 marca, start godz. 16:00
Masterclass Warszawa – 12 marca, start godz. 13:00
Liczba miejsc jest ograniczona. Aby uzyskać więcej informacji i dokonać rezerwacji, prosimy o kontakt mailowy: mschilling@gonzalezbyassuk.com
Polacy w konkursie
Polacy brali udział w konkursie trzykrotnie. W roku 2021 Polskę reprezentował Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się wtedy na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce. W 2023 do Jerez pojechał Łukasz Chodacki z gdańskiego baru Flisak’76.
Wszystkie aktualne informacje na temat Międzynarodowych Finałów Tío Pepe Challenge 2024 „Edycja Sherry Cask” znajdą się na oficjalnych kanałach konkursowych w mediach społecznościowych: Facebook (@TioPepe) i Instagram (@TioPepeWines).
źródło: Biuro Prasowe ZP Polska Rada Winiarstwa