Uszka z barszczem na zakwasie

Uszka z barszczem na zakwasie

20 listopada 2013

USZKA Z BARSZCZEM NA ZAKWASIE

Grzegorz Łapanowski, kulinarny ekspert programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Składniki (dla 4 osób)

Uszka z mięsem:

Farsz:

600 g mostka z dobrej wołowiny QMP

1 cebula 

½ pęczka natki pietruszki

Sól

Pieprz

Ciasto:

0,5g mąki

1 jajko

Ciepła woda

2 łyżki oleju

Sól

 Zakwas na barszcz

1 kg buraków

2 kwaśne jabłka

1-2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

Kromka chleba razowego na zakwasie

Wywar warzywny:

10 g suszonych grzybów

3 marchewki

2 pietruszki

0,5 kg buraków

1 seler

Ziele angielskie

Liść laurowy

Pieprz w ziarenkach

Suszony majeranek

Sól

Cukier

Sposób przygotowania

Zakwas na barszcz

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, układamy w słoju lub kamionkowym naczyniu. Dodajemy obrane i rozgniecione ząbki czosnku i liście laurowe, zalewamy letnią przegotowaną wodą (tylko tyle by składniki były przykryte). Na wierzchu kładziemy chleb oraz ćwiartki jabłek. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Po 4-6 dniach, kiedy zakwas nabierze winnego smaku, przecedzamy go przez sito. Jest gotowy.

Barszcz

Grzyby namaczamy i gotujemy. Przygotowujemy  wywar. Warzywa obieramy. Marchewki, pietruszki
i seler kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ugotowane wcześniej grzyby. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w plastry buraki i gotujemy przez kolejne 15 minut.  Zdejmujemy z ognia i dolewamy zakwas. Odstawiamy na 30 minut, aby barszcz naciągnął smakiem. Zupę przecedzamy, stawiamy na ogniu i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zupa nie może się zagotować, bo straci kolor!

Uszka

Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy jajka, olej, sól, dolewamy pól szklanki wody i zagniatamy  ciasto (w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę płynu). Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy, aby odpoczęło. Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy i dodajemy bardzo drobno pokrojoną i przesmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy małe kółka. Układamy na środku porcję farszu i zagniatamy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie.

Uszka podajemy z ciepłym barszczem.