Uroczyste otwarcie Fabryki  Łososia Norweskiego Limito w Grudziądzu

Newsy

Uroczyste otwarcie Fabryki Łososia Norweskiego Limito w Grudziądzu

23 października 2012

Uroczystość z okazji otwarcia, a zarazem przeszło sześciomiesięcznego funkcjonowania Fabryki Łososia Norweskiego Limito w Grudziądzu, była okazją do spotkania w międzynarodowym gronie. Na otwarcie fabryki przybyli między innymi Gość Honorowy, Lecha Wałęsa –  Prezydent RP oraz Robert Malinowski  – Prezydent Grudziądza, Michał Wojtczak – Senator RP i Tomasz Szymański – Poseł na Sejm RP. W gronie zaproszonych znalazła się Kristin Pettersen, Dyrektor Rynku Polska – Niemcy w Norweskiej Radzie ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.

Zaproszeni Goście, oprócz uczestniczenia w prestiżowej części oficjalnej, mieli możliwość zwiedzania jednego z najnowocześniejszych zakładów przetwórczych w Europie.  Nie ukrywali wrażenia, jakie wywołało na nich nowoczesne wyposażenie przetwórni, organizacja przestrzeni produkcyjnej i sterylne warunki panujące w fabryce. Po zwiedzaniu zakładu przetwórstwa ryb Lech Wałęsa powiedział : – “W niektórych przedsięwzięciach tak jak tu jesteśmy nawet lepsi od Europy czy Ameryki. Nie mogę poznać tej części Pomorza i Kujaw. Nie byłem tu 10-15 lat. Wszystko jest takie piękne, uporządkowane, przemyślane. Aż przydało by się trochę bałaganu”.

Prezes Tomasz Rytlewski serdecznie przywitał zebranych, zwracając uwagę na możliwości, jakie przeszło 20 lat temu stworzyła młodym ludziom „Solidarność”. Prezes Limito w osobistym przemówieniu złożył Panu Prezydentowi Lechowi Wałęsie podziękowania za przywrócenie wiary w Polskę i nadzieję na zbudowanie lepszej rzeczywistości. Wskazał również, iż dzięki „Solidarności” pojawiły się szanse rozwoju dla młodych ludzi, osiągających w okresie upadku komunizmu pełnoletniość. Odwołał się do osobistych przeżyć i doświadczeń, oraz początków Firmy LIMITO.

Szczególnym wydarzeniem była wizyta Prezydenta RP, Lecha Wałęsy. W przemówieniu Prezydent nawiązał do historii i odniósł się do aktualnej sytuacji polityczno – gospodarczej w Polsce. – “Zazdroszczę wam, bo rozpoczynacie swoje życie od budowania, a moje pokolenie zaczynało od burzenia. Przyjemność z burzenia kosztowała moje pokolenia 60% gospodarki polskiej […] Choć było tych ludzi   tamtego systemu niedużo, to jednak byli niezadowoleni i do dziś są niezadowoleni. Stąd często zauważycie, że ja mimo wielu sukcesów też muszę za to niezadowolenie płacić, ale takie jest życie. Gdybyście wcześniej zaczęli prace to ja byłbym dłużej Prezydentem. Ale w tamtym czasie nie było ludzi tak odważnych, nie było tego startu, który by obronił moją działalność. Dziś cieszmy się, że powstają zakłady i miejsca pracy. Cieszmy się, że naszemu pokoleniu udało się przejść od utopijnego systemu, do logicznego systemu” – podkreślił Pan Prezydent i życzył LIMITO wielu sukcesów”.

W kolejnej części spotkania zaproszeni goście mieli szansę uczestniczenia w panelu, dotyczącym trendów na rynku konsumpcji ryb i owoców morza. Najnowsze tendencje w konsumpcji Łososia Norweskiego przedstawiła Kristin Pettersen, Konsul Norwegii i Dyrektor Rynku Polska – Niemcy w Norweskiej Radzie ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza. W analizie porównawczej zwróciła uwagę na różnice w konsumpcji ryb w Europie Zachodniej i Środkowo – Wschodniej oraz wskazała na szanse rozwoju rynku polskiego.

Dyskusje panelowe koncentrowały się wokół problemów dystrybucji i sprzedaży ryb w segmencie detalicznym oraz sektorze HoReCa, preferencji konsumentów oraz czynników decydujących o tych wyborach. Mistrz Kulinarny Robert Sowa zaproponował kształcenie umiejętności w zakresie przygotowania dań z ryb wśród młodych kucharzy, zachęcał do organizowania konkursów gastronomicznych.

Bartłomiej Dyliński – IKEA Retail Sp. z o.o. –  podkreślił konieczność promowania zdrowego żywienia. Na tematy związane z dystrybucją wypowiadał się Leszek Jurczak – Makro Cash & Carry – Menadżer ds. Kluczowych Klientów. W dyskusji udział wzięli również Tomasz Stamirowski- Prezes Zarządu Funduszu Inwestycyjnego  AVALLON, oraz Tomasz Rytlewski- Prezes Zarządu LIMITO S.A.

Interesujące uwagi na temat preferencji konsumentów przedstawiła Pani Dorota Cacek, Wiceprezes Zarządu SFINKS POLSKA S.A. W sposób obrazowy zaprezentowała oczekiwania polskich konsumentów, prezentując ulotkę promocyjną z sieci restauracji SFINKS, na której do wyboru było danie mięsne i rybne w tej samej cenie. Padło pytanie o wybór konsumenta. Nie pomylili się ci, którzy podali proporcję: 60%/ 40% – oczywiście ze wskazaniem na rybę….

Fabryka Łososia Norweskiego w Grudziądzu, która została uruchomiona w marcu bieżącego roku,  dynamicznie rozwija produkcję.

Zakład został zaprojektowany zgodnie z najnowocześniejszymi standardami produkcji, z uwzględnieniem możliwości kontrolowania wydajności i pełnej identyfikowalności partii produkcyjnych – począwszy od przyjęcia surowca, poprzez jego przetwarzanie do gotowego wyrobu dostarczanego klientom.

Fabryka Limito  to ogromna szansa na rozwój rynku pracy w regionie kujawsko-pomorskim. W pierwszym etapie rozpoczęło pracę 100 osób, obecnie przedsiębiorstwo zatrudnia na stanowiskach związanych z produkcją przeszło 250 pracowników. Większość z nich stanowią Panie, tym samym firma przyczynia się do aktywizacji zawodowej kobiet. Kobiety w fabryce Łososia Norweskiego w Grudziądzu wykonują pracę w sposób profesjonalny. W Dziale Kontroli Jakości zatrudnione są wyłącznie Panie (4). Na 143 Pracowników Produkcji 111 to kobiety, dwie pełnią funkcję Brygadzisty. Wykonują one również prace na stanowiskach Robotnik Pomocniczy w Przemyśle (27) i Pracownik Fizyczny (7).

– Gratuluję Prezesom oraz pracownikom firmy „LIMITO”  sukcesu, który udało się osiągnąć w tak krótkim czasie. Cieszę się, że nowoczesny Zakład Przetwórstwa Ryb działa w Grudziądzu. Jego sprawne funkcjonowanie to najlepszy dowód na to, że nasze miasto jest doskonałym miejscem do inwestowania. Każde nowe miejsce pracy, które powstało przy okazji uruchomienia firmy jest dla nas bezcenne. Wierzę, że LIMITO będzie się systematycznie rozwijało i zatrudniało kolejnych pracowników – mówi Prezydent Grudziądza Robert Malinowski. 

Zakład, o łącznej powierzchni 6,8 tys. m², w tym hali produkcyjnej o powierzchni 5 tys. m², powstał na działce objętej Pomorską Specjalną Strefą Ekonomiczną przy ul. Droga Graniczna 21. W fabryce przygotowuje się  wyroby z łososia norweskiego wędzonego, świeżego, mrożonego oraz chłodzonego. Docelowo planuje się przetwarzanie  10 – 15 tys. ton tej ryby rocznie. Dzięki nowoczesnej fabryce LIMITO nie tylko umacnia pozycję w Polsce, wzmacnia również działania na rynkach Europy Wschodniej i Zachodniej (Francja, Niemcy, Włochy) oraz rynkach pozaeuropejskich (Indie, Japonia, Australia).

 

– Fabryka powstała z potrzeby dostarczania produktów bezpośrednio do Klienta. Obserwujemy ten trend szczególnie wśród sieci detalicznych, które wolą udawać się bezpośrednio do producenta – mówi Wiceprezes Zarządu LIMITO, Mirosław Orzoł. – Dzisiaj jesteśmy obecni w sieciach handlowych w Polsce i w Europie Wschodniej. Do tej pory nie byliśmy w stanie dostarczyć w odpowiednich ilościach produktów do Europy Zachodniej. Dzięki fabryce umacniamy pozycję w Polsce i na pozostałych rynkach, również pozaeuropejskich.

Fabryka Limito spełnia najwyższe kryteria w zakresie jakości. Zakład produkcyjny uzyskał certyfikat HACCP  (Hazard Analysis and Critical Control Points – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).  Wdrożono postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu produktami spożywczymi. W bieżącym roku fabryka uzyskała również certyfikacje BRC (standard opracowany w 1998 roku w Wielkiej Brytanii przez liderów British Retail Consortium, określający wymagania dotyczące bezpieczeństwa i jakości w zakładach produkujących żywność dostarczaną do sieci supermarketów) oraz IFS (International Food Standard  – międzynarodowy standard bezpieczeństwa opracowany dla wszystkich producentów żywności i uczestników łańcucha żywnościowego). W procesie implementacji znajdują się: Standard GlobalGAP  i GOST-R.