Marnowanie żywności i nieodpowiednie zarządzanie odpadami zaczyna się już podczas tworzenia karty, ustaleń z dostawcami, czy wyboru zastawy. To od odpowiedniego planowania pracy w kuchni – na każdym etapie – zależy ograniczenie tego, jak wiele wyrzucamy.
To szczególnie ważne dla restauracji i cateringów serwujących dania z grilla, w których wiele czynników wpływa na to, ile żywności zmarnujemy.
To dodatki do dań najczęściej zostają na talerzach gości. Jednak to w kuchni marnuje się znacznie więcej – a to nie tylko podnosi food cost, ale także koszty zarządzania odpadami.
1. Wykorzystaj resztki z grillowanych potraw
Zbyt wiele przygotowanych porcji mięsa lub warzyw z grilla? Nie wyrzucaj – wykorzystaj. Grillowane mięso możesz wykorzystać jako element farszu czy składnik sosu, a warzywa z grilla zmiksować na pyszną zupę-krem.
2. Grilluj mniej popularne kawałki mięsa
Grill to nie tylko żeberka i karkówka. Możesz wykorzystać inne kawałki mięsa oraz przygotować dania z podrobów, takie jak szaszłyki z wątróbek drobiowych. Możesz też zgrillować zamarynowaną skórę kurczaka, która jest świetną przekąską do piwa.
3. Ogranicz dodatki na rzecz ciekawszego platingu
Goście najczęściej nie dojadają dodatków do dań z grilla, dlatego warto ograniczyć ich ilość. Zamiast tego warto skupić się bardziej na aranżacji talerza i podać danie tak, by zachwycić nawet najgłodniejszego gościa.
4. Zrezygnuj z jednorazowych talerzy i sztućców
Nawet jeśli spędzasz teraz więcej czasu na powietrzu, jesteś w stanie ograniczyć ilość odpadów. Zrezygnuj z jednorazowych artykułów i optymalizuj je na jadalnych „naczyniach”, takich jak bułki, pity, tortille, papier ryżowy czy… duże liście sałaty.
5. Postaw na wielorazowy sprzęt
Wybierz sprzęt wielokrotnego użytku, który możesz kupić w sklepach.
Więcej informacji na temat zarządzania odpadami w kuchni znajdziesz tutaj.
źródło: Unilever Food Solutions
fot.pixabay.com.pl