Unilever Food Solutions: Grillowanie no waste

Newsy

Unilever Food Solutions: Grillowanie no waste

12 sierpnia 2019

 

Marnowanie żywności i nieodpowiednie zarządzanie odpadami zaczyna się już podczas tworzenia karty, ustaleń z dostawcami, czy wyboru zastawy. To od odpowiedniego planowania pracy w kuchni – na każdym etapie – zależy ograniczenie tego, jak wiele wyrzucamy.

To szczególnie ważne dla restauracji i cateringów serwujących dania z grilla, w których wiele czynników wpływa na to, ile żywności zmarnujemy.

To dodatki do dań najczęściej zostają na talerzach gości. Jednak to w kuchni marnuje się znacznie więcej – a to nie tylko podnosi food cost, ale także koszty zarządzania odpadami.

1. Wykorzystaj resztki z grillowanych potraw

Zbyt wiele przygotowanych porcji mięsa lub warzyw z grilla? Nie wyrzucaj – wykorzystaj. Grillowane mięso możesz wykorzystać jako element farszu czy składnik sosu, a warzywa z grilla zmiksować na pyszną zupę-krem.

2. Grilluj mniej popularne kawałki mięsa

Grill to nie tylko żeberka i karkówka. Możesz wykorzystać inne kawałki mięsa oraz przygotować dania z podrobów, takie jak szaszłyki z wątróbek drobiowych. Możesz też zgrillować zamarynowaną skórę kurczaka, która jest świetną przekąską do piwa.

3. Ogranicz dodatki na rzecz ciekawszego platingu

Goście najczęściej nie dojadają dodatków do dań z grilla, dlatego warto ograniczyć ich ilość. Zamiast tego warto skupić się bardziej na aranżacji talerza i podać danie tak, by zachwycić nawet najgłodniejszego gościa.

4. Zrezygnuj z jednorazowych talerzy i sztućców

Nawet jeśli spędzasz teraz więcej czasu na powietrzu, jesteś w stanie ograniczyć ilość odpadów. Zrezygnuj z jednorazowych artykułów i optymalizuj je na jadalnych „naczyniach”, takich jak bułki, pity, tortille, papier ryżowy czy… duże liście sałaty.

5. Postaw na wielorazowy sprzęt

Wybierz sprzęt wielokrotnego użytku, który możesz kupić w sklepach.

Więcej informacji na temat zarządzania odpadami w kuchni znajdziesz tutaj.

źródło: Unilever Food Solutions

fot.pixabay.com.pl