25 maja br. podczas trwania V Jarmarku Tumskiego odbędzie się w Płocku II edycja konkursu Unifreeze Culinary Cup 2013. Jarmark Tumski to impreza plenerowa, kolekcjonerska, kulturalna, artystyczna, rozrywkowa organizowana od 2009 roku w Płocku w głównych pasażach Starego Miasta przez Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Mazowieckiego w Płocku. Tak jak w pierwszej edycji konkursu jest on skierowany do profesjonalnych kucharzy i ma na celu propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat kuchni polskiej jak również odkrywanie i promowanie talentów sztuki kulinarnej.
Organizatorem Konkursu jest firma Unifreeze Sp. Z o.o., współorganizatorami: Płocki Ośrodek Kultury i Sztuki oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Mazowieckiego w Płocku. Patronat honorowy nad konkursem objęła Fundacja Klub Szefów Kuchni.
II edycja Konkursu otrzymała nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2013.
W konkursie uczestniczyć może do 12-dwuosobowych zespołów.
Konkurs składa się z dwóch etapów:
I etap: nadsyłanie zgłoszeń zgodnych z wymogami regulaminu i organizatorów
II etap: konkurs kulinarny
Przedmiotem konkursu jest:
- przystawka zimna lub gorąca: filet z piotrosza lub dowolne krewetki
- danie główne: comber z jelenia, dowolne grzyby
Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu kulinarnego Unifreeze Culinary Cup 2013
1. Bartosz Turowski i Krystian Frankowski -restauracja Eatalia, Borówiec
2. Kamil Tłuczek i Piotr Stawarz -restauracja Vis a Vis, Łańcut
3. Michał Czekajło i Paweł Błaszczyk -team Lwia Enklawa, Wrocław
4. Grzegorz Rytelewski i Adam Majewski – Teatr Kamienica, Warszawa
5. Adam Dmyterko i Grzegorz Kędzior – restauracja Pergola, Kołobrzeg
6. Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek -restauracja Amber Room, Warszawa
7. Daniel Olas i Karolina Wiśniewska -restauracja Pro-Vita, Kołobrzeg
8. Daniel Chrzanowski i Michał Zaborski -restauracja Kokieteria, Gdańsk
9. Jarosław Szałkowski i Katarzyna Woźnicka – restauracja Zamkowa, Płock
10. Bartosz Peter i Kamil Werewka – hotel Copernicus, Toruń
11. Marta Kloc i Grzegorz Bartoszek – hotel Ambasadorski, Rzeszów
12. Artur Wawer i Dawid Zagrzywiec – restauracja Kuchnie świata, Warszawa
Jury profesionalne konkursu Unifreeze culinary cup 2013
jury degustacyjne:
Łukasz Konik
Dariusz Zahorański
Waldemar Hołówka
Konrad Birek
Jacek Krawczyk
jury techniczne:
Mariusz Gachewicz
Tomasz Wereszczyński
Harmonogram konkursu:
piątek 24.05
– od godz. 14.00 przyjazd ekip, sędziów i zaproszonych gości do hotelu Petrochemia przy ul. 3 maja 33
– 19.30 odprawa startujących ekip/odprawa odbędzie się w hotelu Herman ul. Henryka Sienkiewicza 30
– 20.30 kolacja w formie bufetu w hotelu Herman
sobota 25.05
– od godziny 7.00 śniadanie dla uczestników i zaproszonych gości w hotelu Petrochemia
– 9.30 rozpoczęcie konkursu kulinarnego Unifreeze culinary cup 2013
– 17.00 zakończenie konkursu
– 17.15 ogłoszenie wyników od jury degustacyjnego vip
– 21.00 gala dinner w hotelu Herman podczas której odbędzie się ogłoszenie wyników oraz
wręczenie nominacji do półfinałów KPP 2013
niedziela 26.05
– od godziny 7.00 śniadanie dla uczestników i zaproszonych gości w hotelu Petrochemia
– do godziny 12.00 wymeldowanie się z hotelu
Szczegółowych informacji merytorycznych i technicznych w sprawie konkursu udzieli Michał Górecki pod adresem michal_gorecki@onet.eu