25 maja br. w Płocku odbyła się II edycja Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Unifreeze Culinary Cup 2013″.Organizatorem konkursu jest firma Unifreeze Sp. z o.o. oraz Michał Górecki, szef kuchni warszawskiej restauracji Endorfina. Natomiast współorganizatorami – Płocki Ośrodek Kultury i Sztuki i Stowarzyszenie Przyjaciół Muzeum Mazowieckiego w Płocku.
Do konkursu zakwalifikowanych zostało 12 ekip reprezentujących restauracje i hotele z całej Polski. Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 90 minut przystawki zimnej lub gorącej składającej się z piotrosza i dowolnych krewetek oraz dania głównego w którego skład wchodził comber z jelenia i dowolne grzyby.
Zawodników oceniało Jury degustacyjne profesjonalne w składzie: Łukasz Konik – Executive Chef hotelu Brant Majdan koło Warszawy, Dariusz Zahorański – Executive Chef hotelu Radisson Blue Warszawa, Jacek Krawczyk – firma Smarten portal gastronomiczny Newsgastro, Konrad Birek – Executive Chef restauracji Sowa i Przyjaciele i Maciej Kołodziejczyk – firma Janex oraz Jury techniczne w składzie: Tomasz Wereszczyński – Excutive Chef hotelu Herman Płock i Mariusz Gachewicz – Executive Chef. Uczestników konkursu oceniało również Jury degustacyjne Vip w którego skład wchodzili zaproszeni goście i sponsorzy: Katarzyna Marcinkiewicz – Piekarnia Szwajcarska, Maciej Stojkowski – Kitle Pl, Izabela Leszczyńska -restauracja Endorfina, Ewa Wojtysiak – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Agata Ślepowrońska – restauracja Endorfina.
Jury degustacyjne Vip przyznało osobne nagrody dla pierwszych 3 miejsc:
I miejsce zdobyli:
Marta Kloc i Grzegorz Bartoszek z hotelu Ambasadorski w Rzeszowie
II miejsce:
Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek z restauracji Amber Room w Warszawie
III miejsce:
Grzegorz Rytelewski i Adam Majewski z restauracji Teatr Kamienica w Warszawie
Na wieczornej gali, która odbyła się w płockim hotelu Herman odbyło się główne ogłoszenie wyników konkursu:
I miejsce zdobyli:
Daniel Olas i Karolina Wiśniewska z hotelu Pro Vita w Kołobrzegu
Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody jak również nominację do półfinałów Kulinarnego Pucharu Polski 2013 oraz czek w wysokości 1500 zł który wręczyła Ewa Wojtysiak przedstawiciel Międzynarodowych Targów Poznańskich.
II miejsce:
Marta Kloc i Grzegorz Bartoszek z hotelu Ambasadorski w Rzeszowie
III miejsce:
Bartosz Peter i Kamil Werewka z hotelu Copernicus w Toruniu