Ukraińska gastronomia otwiera się mimo wojny

Aktualności

Ukraińska gastronomia otwiera się mimo wojny

26 kwietnia 2022

W Kijowie działalność prowadzi już 40 % restauracji i kawiarni, które funkcjonowały przed inwazją Rosji na Ukrainę (czyli do 23 lutego) — poinformowała w poniedziałek agencja Interfax-Ukraina za firmą Poster, obsługującą system automatyzacji obiektów gastronomicznych.

Liczba restauracji i kawiarni w Kijowie, które wznowiły działalność, zaczęła szybko wzrastać na początku kwietnia — po wyzwoleniu północnej Ukrainy spod rosyjskiej okupacji. Dla porównania, pod koniec marca w Kijowie funkcjonowało tylko 18 % tego rodzaju lokali” — przekazała Interfax-Ukraina, powołując się na dane z systemu Poster.

Najwięcej restauracji i kawiarni prowadzi obecnie działalność w obwodach zakarpackim (86 %), czerniowieckim (81 %) i lwowskim (79 %) na zachodzie Ukrainy. Najmniej — na objętych walkami terenach na wschodzie, czyli w obwodzie charkowskim (9 %), donieckim (5 %) i ługańskim (brak jakichkolwiek funkcjonujących obiektów).

Największy wzrost, jeśli chodzi o wznowienie działalności restauracji i kawiarni, odnotowano w kwietniu w obwodzie sumskim na północy kraju — 49 % w porównaniu z 16 % w marcu. Podobnie wygląda sytuacja w wyzwolonym przez ukraińskie wojska sąsiednim obwodzie czernihowskim, gdzie otwartych jest obecnie 20 % lokali gastronomicznych (przy zaledwie 1 % przed miesiącem).

Źródło: PAP