UE: Koniec z saszetkami na cukier i sól w restauracjach oraz hotelach

Aktualności

UE: Koniec z saszetkami na cukier i sól w restauracjach oraz hotelach

12 lutego 2025

We wtorek, 11 lutego, w Unii Europejskiej zaczęły obowiązywać nowe przepisy dotyczące opakowań i odpadów opakowaniowych. Wprowadzają one ograniczenia w używaniu opakowań jednorazowych, takich jak saszetki na sól czy cukier, oraz zachęcają do robienia zakupów z własnymi pojemnikami. Ponadto zakazane będzie pakowanie pojedynczych owoców i warzyw w plastikowe worki lub owijanie ich folią.

Nowe regulacje precyzują, jakie opakowania mogą być wprowadzane na rynek w UE oraz jak należy gospodarować odpadami opakowaniowymi. Ich głównym celem jest ograniczenie ilości powstających opakowań i odpadów.

Nowe przepisy obejmują zarówno odpady opakowaniowe z gospodarstw domowych, jak i z sektora handlowego oraz przemysłowego. Wprowadzają ograniczenia w stosowaniu jednorazowych opakowań plastikowych, takich jak popularne w hotelach, barach i restauracjach saszetki na przyprawy, sosy czy cukier.

Zakazane zostanie także pakowanie pojedynczych owoców i warzyw w plastikowe worki lub owijanie ich folią – wyjątek będą stanowić produkty o wadze powyżej 1,5 kg. Regulacje przewidują również zmniejszenie wagi i objętości opakowań oraz eliminację zbędnych opakowań, aby uniknąć sytuacji, w których niewielkie produkty są umieszczane w dużych, częściowo pustych paczkach.

Nowe zasady zobowiązują również firmy sprzedające żywność i napoje na wynos do umożliwienia klientom korzystania z własnych pojemników bez dodatkowych opłat. Oznacza to, że np. kawę na wynos będzie można kupić we własnym kubku.

Pełne wdrożenie nowych przepisów nastąpi 12 sierpnia 2026 roku.

źródło: PAP/Prawo.pl
oprac.: K. Walkowiak