Słynna restauracja „La Tour d’Argent” w Paryżu zorganizowała 7 i 8 grudnia br. aukcję trzech butelek koniaku rocznik 1788 oraz 18 tys. butelek, figurujących w jej karcie win, a pochodzących z własnej piwnicy.
Aukcja odniosła niespodziewany sukces. Sprzedano wszystkie zestawy butelek wystawionych pod młotek za 1,542 mln euro. Jedna z trzech butelek koniaku Le Clos du Griffier (fine Champagne) rocznik 1788, najważniejszych w całej imprezie, uzyskała 25 tys. Euro, a pieniądze z jej sprzedaży przeznaczone zostały na cele charytatywne. Dwa pozostałe koniaki sprzedano za 21 066 i 18 588 euro. We wtorek kolekcjonerzy i amatorzy dobrych marek z Europy, Chin, Rosji, USA walczyli najpierw o białe wina (Cotes-du-Rhone, alzackie, z dorzecza Loary), następnie o czerwone Pommard, Volnay (kilka butelek z 1885 r.) czy Vosne Romanée i inne trunki burgundzkie, stanowiące większość restauracyjnej piwnicy.
André Terrail, który po śmierci ojca w 2006 r. przejął lokal, sięgający historią początków 1582 r., postanowił ożywić interes. Z jednej strony, chce zainwestować w rozwój kuchni, aby odzyskać trzy gwiazdki Michelina z najlepszego okresu, a z drugiej, odnowić zasoby piwnicy.
(Źródło: Rzeczpospolita)