Uczniowie z warszawskich i rybnickich szkół laureatami „Mistrzostw Młodych Kucharzy”

Wydarzenia

Uczniowie z warszawskich i rybnickich szkół laureatami „Mistrzostw Młodych Kucharzy”

24 listopada 2015

20 listopada odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Młodych Kucharzy”, zorganizowanego przez firmę Makro Cash & Carry i OSSKiC. Wygrali je Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki, uczniowie stołecznej szkoły gastronomicznej. Miejsce drugie i trzecie wywalczyli przedstawiciele szkół gastronomicznych z Warszawy i Rybnika.

Pierwsze miejsce to kolejny sukces kulinarny młodych kucharzy z Warszawy, na co dzień uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej. W ubiegłym roku udało im się zająć trzecie miejsce w 6. edycji konkursu „Zgotuj Sobie Sukces”, którego kontynuacją są tegoroczne „Mistrzostwa Młodych Kucharzy”. Drugie miejsce wywalczyli Piotr Archiciński i Kamil Pytkowski, z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Trzecie miejsce na podium przypadło uczniom Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Rybniku: Mariuszowi Jasińskiemu i Zuzannie Sałbut.

W ramach finału konkursu dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania dania głównego oraz deseru z produktów, które otrzymali w formie tzw. „black box” (czarnego pudła) – jego skład uczestnicy konkursu poznają w chwili rozpoczęcia zawodów. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników 6 porcji dania głównego oraz deseru w czasie zaledwie półtorej godziny. Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu oceniali członkowie międzynarodowego jury, w którym zasiedli m.in. Siegfried Schaber, honorowy prezes WACS (World Association of Chefs), Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie, odznaczony w 2014 roku laurem Prix du Chef de l’Avenir (Kucharz Przyszłości) przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Sama La Rotisserie została w tym samym roku wyróżniona dwiema czapkami przez inspektorów prestiżowego, żółtego przewodnika „Gault & Millau”. Członkiem jury był także Andrea Camastra z restauracji Senses, której inspektorzy żółtego przewodnika przyznali w zeszłym roku trzy czapki. Panom towarzyszył również Zenon Hołubowski – jeden z dwóch polskich szefów kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs.[1] Prace jury koordynował Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO.

Jak co roku, tak i w tegorocznej edycji konkursu, obradowało intensywnie Jury Dziennikarzy i Krytyków Kulinarnych. Prace tego składu sędziowskiego koordynował Jarosław Uściński, szef kuchni restauracji Moonsfera i prezes OSSKiC. Swoją główną nagrodę jurorzy przyznali laureatom drugiego miejsca konkursu. Wyróżnienie otrzymali Maciej Nowak i Mikołaj Sobiecki z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie.

Laureaci pierwszego miejsca w „Mistrzostwach” jako danie główne podali pierś z kurczaka gotowaną w niskiej temperaturze 63 stopni, w towarzystwie kaszy kuskus, ugotowanej w soku pomarańczowym, okraszonej kawałkami jabłek z musem z pietruszki i jabłka. Na talerzach zwycięzców znalazł się też sos kawowo-czekoladowy, marynowany burak, piklowana cebulka i czips z ziemniaka. Jako deser młodzi adepci sztuki kulinarnej zaproponowali chrupiące ciasteczko z płatków kukurydzianych, scalonych solonym karmelem, z klasycznym ganache (musem czekoladowym ) w środku. Parę dla ciasteczka stanowiła opalana beza włoska, mus o smaku solonego karmelu, sos karmelowy i sezamek.

Na laureatów, oprócz prestiżowego tytułu „Mistrzów Młodych Kucharzy”, czeka możliwość dołączenia do kulinarnej Polskiej Reprezentacji Juniorów. To wyróżnienie jest także przepustką do prestiżowych międzynarodowych konkursów. Reprezentacja już wkrótce rozpoczyna treningi do 24. olimpiady kulinarnej w Erfurcie, która odbędzie w 2016 roku. Dodatkowo, mistrzowie oraz zwycięzcy drugiego i trzeciego miejsca otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe dla siebie, swoich nauczycieli i szkół.

Celem „Mistrzostw Młodych Kucharzy”, zaadresowanych do uczniów szkół gastronomicznych, jest wspieranie polskiego sektora Horeca. Postrzegamy młodych kucharzy jako tę grupę, o której rozwój należy szczególnie zadbać. Nasz konkurs jest jedną z wielu inicjatyw na rzecz wzmocnienia partnerstwa pomiędzy MAKRO a sektorem Horeca. To, co nasza firma oferuje w ramach „Mistrzostw”, to profesjonalna przestrzeń, w której młode talenty kulinarne mają okazję sprawdzić swoje umiejętności, szeroka gama produktów, międzynarodowe jury gwarantujące wysoki obiektywizm oceny oraz, co najważniejsze, nagrody, które umożliwiają dalszy rozwój zawodowy na polskiej, a nawet europejskiej arenie kulinarnej – mówi Eric Poirier, prezes firmy MAKRO.

„Mistrzostwa Młodych Kucharzy” stanowią kontynuację ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj Sobie Sukces“, od siedmiu lat organizowanego przez firmę MAKRO. Mistrzostwa skierowane są do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji jest promocja młodych kucharzy oraz rozwój ich kompetencji. Tegoroczna edycja konkursu jest pierwszą promującą polskie produkty regionalne.

Patronat nad konkursem „Mistrzostwa Młodych Kucharzy” objęły: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Agencja Rynku Rolnego oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

[1]World Association of Chefs – WACS – Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni. Drugim certyfikowanym kucharzem jest Grzegorz Kazubski, inicjator Mistrzostw Młodych Kucharzy i szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO.