Sześć różnych koktajli przygotowanych przez każdego z 12 finalistów konkursu barmańskiego w zaledwie 8 minut, by zachwycić światowych ambasadorów World Class Competition, warsztaty barmańskie, kurs mieszania whisky, a wszystko to pod okiem Łukasza Jakóbiaka w roli prowadzącego oraz 600 kibiców i gości.
31 maja w ogrodach Pałacu Zamoyskich w Warszawie (Endorfina Foksal) podczas „Pikniku koktajlowego World Class” odbyła się pierwsza z dwóch finałowych eliminacji do międzynarodowego konkursu miksologicznego World Class Competition 2015. Dwunastu polskich barmanów zmierzyło się na oczach publiczności w konkurencji „Cocktails Against The Clock”. Finaliści oceniani byli przez jurorów i światowych ambasadorów organizacji World Class – Georgie Bell i Tima Judge z Wielkiej Brytanii.
„Niedzielne zmagania finalistów World Class Poland potwierdziły, że dobry barman musi nie tylko znać tajniki miksologii i przygotować zachwycające koktajle w ekspresowym czasie. Powinien dodatkowo być showmanem. Mam na myśli nie tyle triki barmańskie, ale przede wszystkim budowanie atmosfery i łatwość nawiązywania kontaktu z gośćmi. Są to umiejętności niezbędne do sięgnięcia po najwyższe trofeum podczas międzynarodowych zawodów, które w tym roku odbędą się w Kapsztadzie”, powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.
Druga finałowa konkurencja, która zakończy się dziś (1 czerwca) jest podzielona na dwa etapy: „Market Challenge” (zakup najlepszych składników do koktajli w limitowanym budżecie) i „Food Pairing”, polegającym na stworzeniu koktajli dopasowanych do przekąski przygotowanej przez szefa kuchni „ambasada” restauracji RAW FOOD w Warszawie.
Punktacja uzyskana do tej pory przez 12 finalistów polskich eliminacji do World Class pozostaje tajemnicą. Zwycięzca krajowego konkursu pod koniec sierpnia 2015 roku zmierzy się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej w światowym finale World Class Competition.
W finale pierwszej polskiej edycji światowego konkursu World Class rywalizuje 12 barmanów. Wśród nich jest czterech mieszkańców Warszawy: Monika Krzemieniewska (stołeczny Hotel Bristol), Mateusz Szuchnik i Paweł Rodaszyński (El Koktel) oraz Jakub Grabowski (Dom Whisky & Cocktail Bar Max); dwóch reprezentantów Krakowa: Dominik Ubysz (Le Scandale Tiki Bar i Bar Instytut) i Jarek Zawadzki (Le Scandale Royal); trzech barmanów z Trójmiasta: Steve Zachariasz (Pinokio, Sopot), Marek Pobłocki (Galeria 63, Sopot), Krzysztof Rathnau (Flisak ’76, Gdańsk), a ponadto: Patryk Kozyra z Wrocławia (Schody Donikąd), Bartłomiej Wójcik z Łodzi (Foto Cafe 102) i Arkadiusz Prunesti z Poznania (Klub Opcja).
World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych.
Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie. Partnerem finału World Class Poland 2015 jest zespół lokali: Restauracja Endorfina Foksal oraz „ambasada” – jedyna w Polsce serwująca nieprzetworzone wegańskie dania typu RAW FOOD.