Tymbark Drinks Festival III

Newsy

Tymbark Drinks Festival III

16 lutego 2011

7 marca br. w Krynicy-Zdroju odbędzie się konkurs Tymbark Drinks Festival. Impreza organizowana jest już po raz trzeci przez markę Tymbark i Stowarzyszenie Polskich Barmanów. W programie są przewidziane m.in. eliminacje flair do Pan-American Bartending Championship Tenerife 2011.
Konkurs odbędzie się w dwóch etapach. Barmani będę współzawodniczyć w sześciu grupach po sześć osób. Każdy z zawodników będzie miał 6 min. na przygotowanie 4 porcji napoju mieszanego typu long drink bezalkoholowy. Zwycięzca każdej grupy przechodzi do rundy finałowej. Napój mieszany musi być przygotowany na bazie soków Tymbark, syropów Monin i wody Perrier. Nie może zawierać więcej niż pięć składników (wliczając dashe, krople, owoce). Jurorami degustacyjnymi będą zaproszone osoby z grona VIP oraz spośród przedstawicieli sponsorów i członków SPB. Wykonane napoje będą oceniane przez jury w systemie włoskim. Sędziowanie techniczne odbywać się będzie według zasad IBA pod okiem Master Bartenderów SPB. Celem konkurencji z zastosowaniem „magic-box” jest ocena kreatywności, umiejętności oraz estetyki pracy i wykreowanych przez finalistów rundy pierwszej napojów. Każdy z barmanów wylosuje inny „magic-box” zawierający składniki alkoholowe, syropy, owoce. Finaliści będą mieli 15 min. na przygotowanie, podanie jurorowi technicznemu receptury wraz z nazwą oraz wykonanie czterech porcji napoju mieszanego typu long drink. Składniki dekoracji będą umieszczone w „magic-boxach”. Zwycięzcą zostaje barman, który w obu rundach uzyska najwięcej punktów. Ilość uczestników jest ograniczona. O zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. Więcej informacji na www.spb-pba.org.pl.