Włoska kuchnia jest – tuż po polskiej – ulubioną nad Wisłą. Dlatego też włoskie instytucje przybliżają po raz czwarty wielbicielom pizzy, pasty, frutti di mare oraz innych pyszności, prawdziwe włoskie smaki. Tydzień Kuchni Włoskiej to cykliczne wydarzenie kulinarne, które gromadzi na całym świecie smakoszy cucina italiana, a więc także i w Polsce.
Przez siedem dni będzie można odwiedzić wybrane restauracje w Polsce i przekonać się, jak smakuje najlepsza włoska kuchnia, a także wziąć udział w konferencjach oraz eventach towarzyszących. Restauracje, które biorą udział w Tygodniu Kuchni Włoskiej, zaserwują specjalnie przygotowane na tę okazję menu.
W ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej wyemitowane zostaną przepisy z trzynastu regionów Włoch, do których można bezpośrednio polecieć z Polski. Do odwiedzenia Italii zapraszają Cristina Catese i Marco Ghia – włoscy chefowie kuchni od lat mieszkający w Polsce, którzy wybrali przepisy. Wideo będą wspierane kampanią mediową.
Do odwiedzenia włoskich restauracji zapraszają włoskie instytucje w Polsce: Ambasada Włoch, Narodowa Agencja Turystyki Włoskiej, Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa, Instytut Kultury Włoskiej i Włoska Federacja Kucharzy.
Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Włoskiej – profil ENIT – Narodowej Agencji Turystyki Włoskiej w Polsce na Facebooku.