Tydzień Kuchni Chilijskiej

Newsy

Tydzień Kuchni Chilijskiej

21 października 2014

W poniedziałkowe popołudnie w Restauracji Marconi w warszawskim Hotelu Bristol odbył się obiad inaugurujący – Tydzień Kuchni Chilijskiej będący częścią kampanii promującej chilijską kuchnię i produkty spożywcze. Organizatorem wydarzenia było Biuro Handlowe ProChile w Polsce, a gospodarzem Ambasador Chile Alfredo Garcia Castelblanco oraz dyrektor ProChile w Polsce Felipe Gajardo Borquez. Potrawy przygotował jeden z najlepszych chilijskich kucharzy oraz posiadacz trzech gwiazdek Michelin, Matias Palomo. Dzięki niemu mogliśmy spróbować typowych chilijskich potraw jak np. curanto (danie z owoców morza lub mięsa, ziemniaków oraz warzyw duszonych tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami), morszczuk w panierce z fioletowej kukurydzy czy placki sopapillas na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej. Pełnię smaku serwowanych potraw wydobyły wina Concha Y Toro dobrane przez chilijskiego sommeliera. Te wspaniałe dzieła sztuki kulinarnej można będzie kosztować do 27 października w Restauracji Marconi.