Wojewódzki turniej piekarniczy i cukierniczy we Wrześni zgromadził młodych rzemieślników z całej Wielkopolski. Po raz dwudziesty młodzież rywalizowała o tytuł najlepszego ucznia w zawodzie i awans do centralnego etapu turnieju.
13 stycznia wrzesiński Zespół Szkół Zawodowych nr 2 już po raz siódmy zorganizował wojewódzki etap Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Z tej okazji pojawili się we Wrześni mistrzowie cukiernictwa, przedstawiciele rzemieślniczych samorządów, reprezentanci licznych sponsorów turnieju, a także uczniowie i opiekunowie ze szkół w: Pleszewie, Lesznie, Kaliszu, Mosinie oraz Grodzisku Wielkopolskim.
Jak zwykle rywalizacji przyświecało hasło przewodnie, w tym roku brzmiało ono: „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”.
Turniej zaczął się od wspólnej szkolnej części teoretycznej. Na etap praktyczny cukiernicy powędrowali do cukierni Przemysława Kuczory, a piekarze – do piekarni spółdzielni Społem.
Uczniowie specjalizujący się w słodkościach musieli w ciągu pięciu godzin przygotować jednopiętrowy tort, figurki marcepanowe, ciastka bankietowe oraz napis okolicznościowy z czekolady. Punktowany był także sposób prezentacji gotowych wyrobów.
Piekarze mieli za zadanie wykonać eksponat artystyczny z ciasta w kształcie dowolnej figury, herbu, rośliny lub zwierzęcia nawiązującego do tematu turnieju, musieli także wypiec ozdobny chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki i drożdżówki. Tu także dodatkowo liczyła się finałowa prezentacja.
Po zliczeniu punktacji członków komisji konkursowych okazało się, że wśród cukierników zwyciężył Michał Wośkowiak z Grodziska Wlkp. Wrześnianie Sebastian Michalski i Żaneta Rzepka zajęli tu drugie i ósme miejsce.
Najlepszym młodym wielkopolskim piekarzem został Przemysław Kasprzak z Pleszewa. Michał Guzenda z ZSZ Września uplasował się na trzeciej „piekarskiej” pozycji.
Wszyscy uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody.
Zdobywcy pierwszych miejsc będą reprezentować Wielkopolskę podczas krajowego finału turnieju we Wrocławiu.