12-13 marca odbył się finał VIII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego, który zgromadził uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Sponsorem wydarzenia został Selgros. Uczestnicy mieli okazję wykorzystać swoją wiedzę i umiejętności w praktyce. Tematem przewodnim turnieju była wieprzowina i wieprzowe wyroby.
Turniej został zorganizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu, we współpracy z Ogólnopolskim Cech Rzeźników-Kucharzy-Wędliniarzy oraz Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu, pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu.
W konkursie udział wzięło 11 uczestników z 6 różnych szkół, reprezentujących 4 województwa. Rywalizacja przebiegała dwuetapowo. Pierwszy etap obejmował część teoretyczną, który składał się z ogólnego quizu oraz quizu tematycznego. Pytania dotyczyły zarówno wiedzy zawodowej, jak i specjalistycznej dotyczącej mięsa zwierząt rzeźnych. Dodatkowo uczniowie mieli za zadanie rozpoznać różne rodzaje warzyw – surowych i marynowanych, a także past oraz sosów. Dostawcą tych produktów była hala Selgros w Poznaniu.
Drugi etap, część praktyczna, polegała na przygotowaniu dania głównego. Uczestnicy musieli wykorzystać mięso wieprzowe, takie jak karkówka, łopatka lub polędwica. Wszystkie dania zostały poddane ocenie przez siedmioosobowe jury, które uwzględniało szereg kryteriów, takich jak planowanie i organizacja pracy, dbałość o higienę i bezpieczeństwo na stanowisku, technika wykonania oraz jakość finalnej potrawy, podkreślając jednocześnie poprawność procesów technologicznych.
Nagrody dla zwycięzców
Zarówno produkty spożywcze, jak i nagrody w postaci zestawu profesjonalnych noży dla zwycięzcy i bonów towarowych dla laureatów zostały ufundowane przez Selgros. Uroczyste wręczanie nagród odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu.
Wyniki turnieju
I miejsce: Franciszek Wachowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu
II miejsce ex aequo: Eryk Rewers z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie oraz Jakub Sękowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu
III miejsce: Bartosz Sokołowski z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu.
Dzięki zaangażowaniu sponsorów, takich jak Selgros młodzi kucharze mają okazję sprawdzić swoje umiejętności w wyjątkowych warunkach, jakim jest konkurs kulinarny. Wspieranie młodych ludzi w rozwijaniu swoich pasji i zdolności kulinarnych to ważny aspekt działalności Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Współpraca ze szkołami gastronomicznymi, wymiana doświadczeń z ekspertami kulinarnymi w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy organizacja konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych to tylko niektóre z przykładów aktywności w tym zakresie.