Turecka kuchnia promowana na gali oskarowej

Wydarzenia

Turecka kuchnia promowana na gali oskarowej

01 marca 2019

Podczas gali rozdania Oskarów, światowej sławy gwiazdy miały okazję spróbować specjałów kuchni tureckiej. Stało się to możliwe dzięki staraniom Tureckiego Stowarzyszenia Integracji Międzypokoleniowej (T-ONE).

Celem działalności stowarzyszenia jest popularyzacja kuchni tureckiej na całym świecie. Udało się ten cel osiągnąć włączając tureckie przysmaki do tegorocznego menu oskarowego. 

Na gali w Los Angeles Oskary zostały rozdane już po raz 91., a kolację dla zaproszonych gości przygotował oficjalny szef kuchni ceremonii oskarowej Wolfgang Puck i jego firma cateringowa. Zespół ten serwuje oskarowe dania już 25 raz. W tym roku do współpracy z głównym szefem kuchni zaproszono tureckich mistrzów gotowania Yigita Mirzaoglu i Cihana Kipcaka z restauracji Spago Istanbul.

Jako danie główne podano 

  • Ali Nazik – potrawę pochodzącą z regionu Gaziantep przygotowaną z mięsa i bakłażana, 
  • Visneli Zeytinyagli Yaprak Sarmasi (liście winogron z nadzieniem z ryżu podane z wiśnią) – potrawę często goszczącą na stołach podczas uroczystości, inspirowaną 500-letnią kuchnią pałacu osmańskiego, popularne danie kuchni egejskiej Asma Yapra nda Servis Edilen Levrek” czyli okoń na liściach winogron, 
  • Yag Mantisi – tradycyjną potrawę z miasta Kayseri – czyli małe pierożki nadziewane mięsem podawane z jogurtem, sosem i przyprawami.

Na deser podano baklawę z Gaziantep, a także deseru mlecznego z dodatkiem mastyksu – Damla Sakizli Muhallebi, który został podany według osmańskiej receptury sprzed 10. wieków, z syropem z granatu i ciastem kadayif. 

W ceremonii wręczenia Oscarów, organizowanej od 1929 roku przez Akademię Sztuki i Wiedzy Filmowej, bierze udział wielu światowej sławy artystów, reżyserów, producentów i aktorów, w tym wybitne postaci Hollywood, projektanci mody i cała branża filmowa. Wieczór Oscarów emitowany na żywo w 200 różnych krajach, każdego roku przyciąga przed ekrany miliony widzów. Stał się znaczącym wydarzeniem medialnym na całym świecie. 

Pojawienie się tradycyjnych tureckich smaków na tak prestiżowej imprezie jest ważnym krokiem w umacnianiu marki tego kraju. Podkreśliła to także przewodnicząca Stowarzyszenia T- ONE Demet Sabanc Çetindo an.