Alain Passard z restauracji Arpège w Paryżu, uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin, Maciej Majewski szef kuchni La Brasserie Moderne, restauracji warszawskiego hotelu Sofitel Warsaw Victoria, oraz Dawid Makurat szef cukierni Lourse hotelu Raffles Europejski w Warszawie przygotowali wyjątkową kolację na Galę 25-lecia Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną.
15 lutego, w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbyła się jubileuszowa Gala CCIFP, której motywem przewodnim był festiwal filmowy w Cannes. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczyła niezapomnianych wrażeń smakowych. Doroczna Gala CCIFP w ciągu ostatnich kilku lat stała się ważnym punktem w kalendarzu polsko-francuskiego środowiska biznesowego. Poprzednia edycja zgromadziła ponad 500 gości, zarówno prezesów największych firm z kapitałem francuskim, jak i reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów.
W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym szefowie kuchni: Maciej Majewski oraz Dawid Makurat, oraz Alain Passard, posiadający aż trzy gwiazdki Michelin – najwyższe wyróżnienie w świecie gastronomii. Serwowanym podczas Gali daniom towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję wina, podkreślające walory smakowe przygotowanych potraw.
Alain Passard jest szefem i właścicielem paryskiej restauracji Arpège.W 1986 roku założył w Paryżu restaurację Arpège funkcjonującą do dziś. To tutaj rozwija swoje talenty zdobywając w ciągu 10 lat komplet trzech gwiazdek Michelin. Jest autorem wielu nowatorskich przepisów i książek, a jego restauracja została sklasyfikowana na 8. miejscu wśród 50 najlepszych restauracji świata według The World’s 50 Best Restaurants. Dla gości Gali CCIFP Alain Passard przygotował przegrzebki z rodzynkami korynckimi, mousseling z pietruszki oraz zimowym gołąbkiem.
Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Na Gali CCIFP szef Majewski był odpowiedzialny za przygotowanie zimnej oraz ciepłej przystawki. Daniem przyrządzonym na początek przez Macieja Majewskiego była troć z bouillabaisse i algami oraz mus z perlicy z truflą i serem Bursztyn.
Dawid Makurat jest mistrzem cukiernictwa z 14-letnim doświadczeniem w zawodzie. W roku 2014 objął stanowisko szefa cukierni pięciogwiazdkowego hotelu Rialto w Warszawie, gdzie pod swoją opieką miał również restaurację Salto. W kwietniu 2018 r. objął stanowisko szefa legendarnej cukierni Lourse w hotelu Raffles Europejski. Deserem przygotowanym przez Dawida Makurata na Gali CCIFP był tort urodzinowy z konfiturą morelową z dodatkiem kwiatem czarnego bzu, dacquoise czekoladowym, ganache z mlecznej czekolady oraz musem z gorzkiej czekolady.
Menu degustacyjne – Gala CCIFP 2019
Przystawka ciepła
Główne smaki: Mus z perlicy / Trufla / Ser Bursztyn
Bourgogne Pinot Noir 2016
Szef Kuchni – Maciej Majewski
Danie główne
Główne smaki: Przegrzebki / Rodzynki Korynckie / Mousseline z pietruszki / Zimowy gołąbek
CLOS FLORIDENE Grand Vin de Graves 2011
Szef Kuchni – Alain Passard (***)
Deser
Główne smaki: Konfitura morelowa z kwiatem czarnego bzu / dacquoise czekoladowy / ganache z mlecznej czekolady / Mus z gorzkiej czekolady
Szef Kuchni – Dawid Makurat