Podczas trzeciego dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem, zwiedzający mieli okazję uczestniczyć w wielu ciekawych wydarzeniach.
Po raz trzeci byli z nami przedstawiciele podhalańskich kowali, którzy podczas III. Kowalskich Spotkań pamięci Jacka Biernacika prezentowali swoje prace oraz prowadzili warsztaty kowalstwa artystycznego. Warsztaty, podobnie jak w ubiegłych latach, cieszyły się dużym powodzeniem wśród odwiedzających. Każdy mógł spróbować swoich sił w tym trudnym fachu i wykuć sobie pamiątkę z zakopiańskich Targów.
Zarembek Tradycji poświęcony był dziś pamięci Karola Szymanowskiego. W tym roku obchodzimy jego 80 rocznicę śmierci i 135 rocznicę urodzin. O kompozytorze i jego pobytach w Zakopanem opowiadała kierownik Willi Atma, Agnieszka Gąsienica Giewont. Pisma Muzyczne Karola Szymanowskiego czytali studenci Uniwersytetu III Wieku w Zakopanem. O sporcie w czasach Karola Szymanowskiego opowiadał Tadeusz Szostak Berda. Uczestnicy spotkania “Od Karola Szymanowskiego po teraźniejszość”, mieli możliwość zobaczenia jak przez lata zmieniały się stroje wykorzystywane przez sportowców.
W namiocie Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały się dziś Koła z Kościeliska i Dębna. Gospodynie zaserwowały zwiedzającym mnóstwo przysmaków, miedzy innymi tradycyjną zupę z sałaty, pieczone pierogi z serowym nadzieniem, gołąbki oraz domowe ciasta.
Na scenie we wiosce festiwalowej wystąpiły zespoły regionalne Tatry, Mali Holni z Sierockiego i Regle im. Jana Jędrola.
Najważniejszym punktem dzisiejszego dnia był konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy VIII Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Jury w składzie: Marcin Polus, Renata Wróbel, Jacek Ratajczak, Piotr Dziadkowiec, Regina Korczak-Watycha, Leszek Kawa oraz Jan Filipczyk oceniali produkty zgłoszone przez wystawców biorących udział w targach. Który spośród 52 produktów okaże się najlepszy, dowiemy się jutro podczas ogłoszenia wyników.
Tekst i zdjęcia: Regina Korczak-Watycha