Les Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie, organizowany przez Transgourmet Francja. W jury konkursu, który odbędzie się w tym roku w trakcie targów EquipHotel w Paryżu, zasiądą światowej sławy kucharze i restauratorzy. Już teraz, w nowo otwartym Instytucie Kulinarnym Transgourmet, do finału przygotowują się polscy reprezentanci, występujący w kategoriach – szef kuchni i uczeń.
Podczas finałowego spotkania Les Chefs en Or, najlepsi kucharze z krajów, w których działa Transgourmet, oceniani będą pod kątem wyjątkowych umiejętności, kreatywności oraz wyczucia smaku. W tegorocznym finale o tytuły „Szefów ze złota” będą walczyli kucharze z Austrii, Francji, Niemiec, Rosji, Rumunii, Szwajcarii oraz Polski.
W tym roku polscy finaliści Les Chefs en Or mogą trenować w doskonale wyposażonym Instytucie Kulinarnym Transgourmet. To druga taka placówka w Polsce, otwarta przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry, będąca prawdziwą areną wymiany doświadczeń dla kucharzy.
W kategorii szef kuchni Polski oddział Transgourmet reprezentować będzie Ernest Jagodziński, twórca poznańskiej Cuciny w City Parku, obecnie realizujący autorski projekt – restaurację Autentyk. Natomiast w kategorii uczeń wystąpi Emil Guzik, 21-letni kucharz, który obecnie zasila szeregi zespołu restauracji Moonsfera na dachu warszawskiego Centrum Olimpijskiego.
Tak jak w poprzednich latach, rolę przewodniczącego jury konkursu obejmie Thierry Marx, sławny francuski restaurator, posiadacz 3 gwiazdek Michelin. Zwycięscy zostaną nagrodzeni wyjątkowymi trofeami, uznanymi za symbol zmagań najlepszych kucharzy.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.