Trophée Mille Poland 2024

Aktualności

Trophée Mille Poland 2024

21 października 2024

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje do międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland 2024. 12 adeptów sztuki kulinarnej z 6 szkół gastronomicznych będzie rywalizować o przepustkę do wielkiego finału w Reims we Francji. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Trophée Mille to jedyny w Polsce konkurs kulinarno-cukierniczy dla szkół gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym. Już po raz drugi odbędzie się finał i bardzo cieszy fakt, że młodzież wspierana przez swoich mentorów podejmuje chętnie rękawicę. Jestem też pełna uznania dla nauczycieli, którzy motywują swoich uczniów do zdobywania kolejnych wtajemniczeń w ich gastronomicznym rozwoju. A start w tak prestiżowym konkursie, z pewnością do takich należy. Wiemy też, że stawka jest wysoka, gdyż wygrany zespół będzie reprezentował Polskę na arenie międzynarodowej w Trophée Mille International na wiosnę w 2025 roku w Reims. Uważam, że to będzie duże wyróżnienie i ważny krok w rozwoju tych młodych ludzi. W tym roku poziom zgłoszonych prac był naprawdę wysoki, zatem zapowiada się zacięta rywalizacja o najwyższy stopień podium – powiedziała Dorota Karwacka, project manager Trophée Mille Polska.

Komitet Organizacyjny Trophée Mille Poland 2024 wyłonił 6 zespołów dwuosobowych z sześciu szkół o profilu gastronomicznym:

  1. Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, nauczyciel Joanna Kapłon
  2. Oliwia Biernat i Oleksandr Mykolaichuk z Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych w Warszawie, nauczyciel Marcin Molik
  3. Natalia Janik i Mateusz Bieganowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych w Chorzowie, nauczyciel Dorota Łukaszczyk
  4. Joanna Kaniecka i Wiktor Wołczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, nauczyciel Tomasz Zapała
  5. Wiktoria Suchenko i Damian Marut z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, nauczyciel Łukasz Cichy
  6. Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. Adama Chętnika w Ostrołęce, nauczyciel Ewa Okowicka-Dyl

Celem konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik kulinarnych, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne branie udziału w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.

22 października w Chefs Atelier każda drużyna będzie musiała przygotować w ciągu 3 godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze przygotowane na słono z wykorzystaniem schabu wieprzowego bez kości Sokołów i dowolnego świeżego jabłka oraz drugie danie przygotowane na słodko (deser) na bazie białej czekolady Callebaut, korzenia pasternaka i suszonej śliwki. Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi uczniowie, to się okaże już za trzy tygodnie.

W jury zasiądą autorytety polskiej sceny kulinarnej i cukierniczej, któremu przewodniczyć będzie Karol Okrasa. Ponadto w roli honorowych przewodniczących jury wystąpią: Aleksandra Sowa – Trzebińska oraz Kurt Scheller.

Jury degustacyjne: Robert Sowa, Adam Chrząstowski, Kurt Scheller, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Michał Kleiber, Krzysztof Rabek, Krzysztof Kowalski, Bartosz Szymczak, Angelika Chwyć, Renata Martyna,

Jury techniczne: Kamil Tłuczek, Krzysztof Kopciński, Tomasz Łagowski.