Trophée Baron Romeyer 2011

Newsy

Trophée Baron Romeyer 2011

20 maja 2011

Jean Bos na zaproszenie prezydenta Euro-Toques Belgia – Jean’a Castadot, zasiadł w jury degustacyjnym konkursu szkół gastronomicznych w Belgii organizowanego przez Euro-Toques Belgia – “Trophée gastronomique Baron Pierre Romeyer”.

Konkurs przeznaczony jest dla szkół gastronomicznych. Ekipy prezentowały naprawdę wysoki poziom. Organizacją pracy uczniowie udowadniali, że spędzili na przygotowaniach do konkursu setki godzin. Przekładało się to również na wyniki, w postaci wyśmienitych i cudownie wyglądających potraw.

12 jurorów technicznych ocaniało poczynania zawodników z ogromną szczegółowością i bardzo surowymi wytycznymi. Każda ekipa była sprawdzana przed wejściem na kuchnię pod kątem naturalności i świeżości produktów.  Jury techniczne ocaniało bardzo profesjonalnie i nie miało żadnego znaczenia to, że uczestnicy byli tylko uczniami szkół średnich – nie przysługiwała im żadna taryfa ulgowa.

W jury degustacyjnym zasiadło 18 osób, podzielonych na 3 grupy po 6 osób. Przystawki oceniała jedna z grup, inne zaś danie główne oraz desery. W ten sposób ocenianie było jeszcze bardziej sprawiedliwe.  

Bardzo ciekawym akcentem było również serwowanie wszystkich dań konkursowych, a także obsługa gości przez uczniów szkoły w Wavre, gdzie odbywał się konkurs. Mieli oni okazję wykazać się nabytymi podczas nauki umiejętnościami kelnerskimi. Piecze nad wszystkimi trzymali nauczyciele szkoły, którzy bardzo krytycznie przyglądali się postępom swoich podopiecznych. 

Po zakończeniu zmagań jury techniczne udało się na podliczanie punktacji konkursu. Następnie odbyła się uroczysta gala, na której najpierw dziękowano wszystkim sponsorom oraz gościom honorowym. Bardzo miłym dla nas momentem było szczególne wyróżnienie obecności Jean’a Bos, jako prezesa Euro-Toques Polska. Przedstawiciele Euro-Toques Belgia wyrazili szczere chęci bardzo owocnej współpracy między naszymi stowarszyszeniami, już w najbliższej przyszłości. Nie zdradzając póki co szczegółów, możemy powiedzieć, że pierwsze projekty niedługo zostaną wcielone w życie.

Podczas gali wszyscy przedstawiciele jury, goście honorowi, nauczyciele oraz uczniowie raczeni byli przepysznymi smakołykami, między innymi lizakami z fois gras, wszelkiej maści deserami, czy też ostrygami.

Z chęcią skorzystaliśmy z zaproszenia belgijskiego oddziału naszego wspólnego stowarzyszenia i z całą pewnością można stwierdzić, że było warto. Takie wyjazdy udowadniają tylko, że możemy się od siebie nawzajem wiele nauczyć i że warto podglądać poczynania kulinarne innych krajów Europy.

Temat konkursu został zatwierdzony przez Barona Pierre ROMEYER:

Przystawki :

foie gras z kaczki Rougié na trzy sposoby

  • Platera do prezentacji oraz danie główne :

Kanadyjski homar podany w całości 500-550 gr z owocami morza i szparagami

  • deser:

Użycie czekolady Valrhona, w dowolnej formie

Wyniki:

Nagroda za najlepsze wykorzystanie produktów:

Szkoła Hotelarstwa I Turystyki w  Liège

Najlepszy trener

Mr Mathy «restauracja Le castel » Rue du chapitre à 5070 Fosse la Ville

1 miejsce Trophée Baron Romeyer 2011

Szkoła hotelarstwa prowincja Namur

2 miejsce Trophée Baron Romeyer 2011

Szkoła Hotelarstwa CERIA Brusksela

3 miejsce Trophée Baron Romeyer 2011

Szkoła hotelarstwa de l’ ITMA de Tournai