22 sierpnia do Bydgoszczy, gdzie na nowo otworzonej, kulinarnej ulicy Jatki odbędzie się IV edycja Międzynarodowego Konkursu Trendy Chef – on the street. Organizatorem konkursu jest: Cukiernia Sowa i Restauracja Memo z Bydgoszczy.
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski, a jego zwycięzca wystartuje w półfinale, który odbędzie się już we wrześniu.
Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i promowanie nowych talentów i osobowości kulinarnych. Trendy Chef to konkurs w którym poszukujemy nowych trendów, które obowiązywać będą w polskiej gastronomi przez następny rok. Ma pokazać nowe pomysły smakowe, techniczne, design w połączeniu z nowoczesnością i aktualną estetyką potraw na talerzu.
Inspirować poprzez nowe techniki, rozwiązania technologiczne i kulinarne kucharzy do dalszej pracy i rozwoju w tworzeniu nowoczesnej Kuchni Polskiej również w oparciu o tradycję i kulinarną historię naszego Kraju.
W tym roku zadanie konkursowe polegać będzie na przygotowaniu 7 porcji dania głównego – obowiązkowym składnikiem będą podroby (żołądki, ozorki, nerki, serca, wątróbka, grasica, móżdżek – do wyboru drobiowe, wołowe lub wieprzowe, należy użyć przynajmniej dwa elementy obowiązkowe.
Deser – obowiązkowym składnikiem będzie czekolada firmy Callebaut. Należy użyć przynajmniej 2 rodzaje czekolady w/w firmy. Przepis powinien być niepowtarzalnym autorskim pomysłem.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa z dniem 01 sierpnia.
Lista uczestników zostanie ogłoszona do 03 sierpnia.
Zgłoszenia należy przesłać drogą elektroniczną na adres: rafalgodziemski@o2.pl
Kontakt z Organizatorem:
Rafał Godziemski
Restauracja Memo
ul. Jatki 6
85-110 Bydgoszcz