27 kwietnia br. w Hotelu Słoneczny Młyn **** w Bydgoszczy odbędzie się II Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2013. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 i otrzymał akredytację WACS. Trendy Chef ma także poparcie wielu Regionalnych Stowarzyszeń Kucharzy oraz Cukierników w Polsce i zagranicą . II edycja konkursu ma na celu odkrycie, poznanie i prezentowanie nowych talentów i osobowości kulinarnych. W konkursie wezmą udział kucharze pracujący w restauracjach i restauracjach hotelowych w Polsce i zagranicą. Zespół składa się z dwóch osób: Chef – kucharz profesjonalista i Demi Chef – pomoc kucharza. Ilość drużyn startujących w konkursie to 8 zespołów. Zadaniem konkursowym dla uczestników będzie przygotowanie zupy, dania głównego oraz deseru.
Uczestnicy konkursu Trendy Chef 2013
1. Paweł Wojtysiak -Mateusz Pieszak – Hotel HP Park – Poznań
2. Łukasz Partyka – Zurfassdaube – Neustadt -Niemcy -Arkadiusz Dziakowski – Restauracja Zielona, Wrocław-Psary
3. Kris Basznianin -Miki Cutic – Farbror Elofs Skafferi – Szwecja
4. Katarzyna Daniłowicz -Bogumił Mroczko – AMDM Agnieszka Chmielewska Restauracja Marina – Wrocław
5. Michał Kuduk -Dariusz Kuduk – Hotel Grand Sal **** Kopalnia Soli Wieliczka
6.Dariusz Kużniak -Paweł Wilanowski – Łódź
7. Michał Czekajło- Restauracja Lwia Brama – Wrocław -Michał Abramowicz – Dynamic Congress Centre – Wrocław
8. Oliver Kramp – Küchenchef in HAZ Bildungswerk in Hattingen – Niemcy – Ralf Achilles – Restaurant Schönblick in Woltersdorf – Niemcy
Uczestnicy Rezerwowi :
1. Dominik Duraj Bartosz Gadzina- J.T.F.s.c – Steampunk Restaurant w Wodnej Wieży – Pszczyna
2. Mariusz Kucharczak Damian Szwargot – Restauracja Fanaberia- Poznań
Program imprezy:
Piątek 26 kwietnia 2013
15:00 – Przyjazd Drużyn Konkursowych i zameldowanie w Hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy
18:00 – Odprawa Przed konkursowa oraz Spotkanie z Jury i organizatorami ( Sala Migdałowa )
19:00 – Kolacja Integracyjna dla sponsorów i uczestników ( Sala Migdałowa i Różana )
Sobota 27 kwietnia 2013:
Konkurs Trendy Chef 2013
7:00 – „Pierwsze Śniadanie Mistrzów” ( Sala Migdałowa i Różana )
9:00 – Otwarcie II Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013
9:30 – 11:30- Start pierwszych czterech drużyn Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013
13:00-15:00 – Start kolejnych 4 drużyn Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013
Prezentacje
11:30 – 13:00
Pokazy kulinarne w wykonaniu Loica Malfait – Le Cordon Bleu
Pokazy Kulinarne w wykonaniu Marcina Budynka – Hotel Warszawa w Augustowie
Pokazy Cukiernicze – Cukiernia Sowa
9:00-16:00
Le Cordon Bleu
Punkt informacyjny dotyczący szkoły Le Cordon Bleu – Sarah Santin
Firma Dajar i Churchill ( Restauracja Oliwka )
Prezentacja zastawy bankietowej – Churchill
Zastawa stołowa (Churchill) i dekoracje stołu
Ekspozycja sztućców firmy Sola
Doradztwo w zakresie wyposażenia i sztuki stołu.
Willa Win ( Foyer I Piętro)
Niepowtarzalna okazja wzięcia udziału w degustacji win z Piemontu, mekki Barolo i Trufli.
Degustacja prowadzona przez właściciela winnicy GIANNI GAGLIARDO.
Przy drugim stanowisku możliwość degustacji win ze słonecznej Sycylii, a jak Sycylia, to także wspaniała oliwa z oliwek.
Aromaty tej oliwy będą mogli Państwo poznać na naszych prezentacjach.
Wino to oczywiście rewelacyjna kuchnia i zabawa. Z tej okazji Willa Win zaprasza na naukę wina przez zabawę.
Szanowni Goście, tym którym wina zasmakują, będą mogli kupić ulubione wino podczas całodniowej prezentacji. Podczas Konkursu – TRENDY CHEF.
Willa Win -Wine Casino to przede wszystkim świetna zabawa integracyjna, łącząca w sobie klimat prawdziwego kasyna z degustacją wina.
Do Dyspozycji również będziewyspecjalizowana kadra o fachowej wiedzy sommelierskiej.
J.J Darboven ( Lobby bar )
Pokazy latte art i kultura parzenia kawy
Degustacje i informacje na temat historii i produkcji kawy firmy J.J Darboven
Sztuka prezentacji i podawania kawy
Stamax
Nowe formy i kształty makaronów na twoim talerzu czyli niespodzianka dla gości – pokazy i degustacje
Świat tego co najlepsze dla koneserów ( możliwość zakupu ):
– Wyszukane akcesoria do wina, produkty prosto od Paul Bocuse i wiele innych
Cukiernia Sowa ( Lobby bar )
Wystawa tortów okolicznościowych
Pokazy cukiernicze w wykonaniu Mistrzów – Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty.
Czekoladowe degustacje
Prezentacje deserów
Desery z czekolady Callebaut
Unilever Food Solution
Studio Kulinarne – Tomasza Grabskiego
Pokazy Kulinarne – Nowoczesne techniki produkcji dań a la Carte
Łatwe i praktyczne, czyli jak zaoszczędzić czas i zachować wysoką jakość.
Prezentacje i wizualizacja dań na talerzu
Farutex
Pokazy kulinarne i wariacje produktów firmy
Prezentacje i aranżacja dań
Degustacje wyselekcjonowanych produktów dostępnych w Firmie Farutex
Doradztwo w zakresie dostaw i logistyki.
Bonduelle
Bonduelle, specjalista w domenie warzyw, podąża za trendami!
Zapraszamy na PRAPREMIERĘ warzyw konserwowych Bonduelle SOUS-VIDE!
Podczas spotkania możliwość degustacji warzyw zupełnie nowej jakości.
Thermomix
Łatwo, pysznie, szybko i zdrowo – prezentuje Mariusz Gachewicz
Thermomix – marzenie kucharza, prezentacja możliwości poprzez fachowe doradztwo
Prezentacja technik i degustacja soków, zup, puree i wielu innych potraw przy użyciu urządzenia thermomixa
Prezentacje dań na talerzu
Fundacja Gastronomia na Obcasach
“Designerskie Tapasy – Autochtoniczne Przekąski”
Dania prezentują – Kobiety Polskiej Gastronomii – Iwona Niemczewska, Bożena Sikoń, Joanna Ochniak, Grażyna Zaremba – Szuba oraz Joanna Jakubiuk
Prezentacje potraw i słodkości wraz z degustacją
Partner: Piekarnia Szwajcarska – Inter Europol
Słodkości do kawy i słodka przerwa w Lobby
Pieczywo jako dodatek do wina i oliwy ( foyer I piętro )
Pieczywo i przekąski ( Restauracja Oliwka )
Swedeponic i Santa Maria
Świeże zioła w kuchni ( cięte i doniczkowe )- ich zastosowanie w praktyce
Doradztwo i logistyka oraz wszystko o uprawach ziół.
Prezentacje „zielonych dań” na talerzu wraz z degustacjami
Wszystko o przyprawach i ich zastosowanie w praktyce – Santa Maria.
Marcin Budynek
Pokazy Kulinarne – Slow Food
Prezentacje i degustacje Kuchni Podlaskiej
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Pokazy – Kuchnia Pomorska w nowej odsłonie.
Kuchnia Kaszubska i jej historia
Degustacja i prezentacja dań na talerzu.
Doradztwo szkoleniowe – Krzysztof Szulborski
Kruszwica
Wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich – Solfryt w każdej Kuchni
Confit, czyli zdrowo i smacznie – długa, ale smaczna technika z tradycjami.
Prezentacje dań i degustacje
Euro Toque
Akademia Molekularna – Jean Bos – Nowe techniki w praktyce
Wolfgang Menge – Kuchnia niemiecka dawniej i dziś
Prezentacje dań
Kuchnie Świata
Dariusz Richter – Kuchnia japońska i sushi
Prezentacje i technika przygotowania
Techniki prezentacji i serwowania
Fachowe doradztwo w doborze i dostawie wyszukanych produktów.
Beef Master / Biernacki
Studio Kulinarne – Grzegorza Cieleckiego
Wszystko o wołowinie i sezonowaniu
Techniki smażenia i grillowania
Dodatki i prezentacje dań na talerzu oraz degustacją
Cheman
Butik odzieży gastronomicznej wystawa i zamówienia
Konkursowa hafciarnia – przyjdź, wybierz, wyhaftuj i zabierz…
Duni
Wystawa eleganckich naczyń jednorazowych
Wystawa i doradztwo w jednorazowym nakrywaniu stołów
Na naczyniach amuse bouche firmy Duni zostaną podane wszystkie porcje degustacyjne naszych partnerów.
Sery Grądzkie i Restauracja – A Nóż widelec
Prezentacja najlepszych polskich serów dojrzewających – Marek Grądzki – Wielkopolska
Prezentacja serów na talerzu oraz jagnięciny – Szef kuchni Michał Kuter
Doradztwo, historia i tradycja – wszystkie informacje w jednym miejscu
Morning – Food for Tomorrow
Pokazy dań i napoi z użyciem tekstur
Prezentacje i sprzedaż sprzętu PolyScience
Ekskluzywne gadżety dla kucharzy i ich dań
Wystawa książek z BG UMK
Książki z początku XIX i XX wieku
Goście: Jarosław Dumanowski i Grzegorz Mazur
Tytuły do kupienia m.in.: Kuchnia Radziwiłłowska, Kucharz Doskonały – Wielondek Tatarskie ziele i wiele innych.
Wystawią swoje książki m.in. :
– Pałac Wilanów
– TPDW
– Urząd Marszałkowski
– Slow Food
– Hanna Szymanderska
– POZKAL
TPDW & Slow Food Polska Convivium Gruczno
Przedstawi :
( Wystawy w zielonych namiotach ogrodu hotelowego )
Prezentacje i dania z produktów slow food i regionalnych przedstawią : Maciej Nowicki i Jerzy Poznański
Wędliny z Rancza Słończ
Myśliwiec ze Śliwic z dziczyzną
Rolmięs z Łabiszyna – Ekologiczna wieprzowina Złotnicka Pstra
Arseniuk spod Torunia, grzyby i sosy
Grzyby z Wioski Grzybowej w Krzywogońcu
Izydorczyk
Zioła naturalne z naszego otoczenia – prezentacje i informacje.
Nalewki
Sery: Ranczo Frontiera, Tomasz Strubiński ( kozie sery z Kaszub), Wojtek Komperda (oscypki)
Media
Salonik prasowy naszych sponsorów medialnych
20:00 – Ogłoszenie wyników podczas Uroczystego Wieczoru Kulinarnego Trendy Chef 2013
Niedziela 28 kwietnia 2013
9:00 – „II Śniadanie Mistrzów – Refleksja” – omówienie konkursu – Tylko dla uczestników Konkursu Trendy Chef.