Trendy Chef 2013 już jutro

Newsy

Trendy Chef 2013 już jutro

28 marca 2013

27 kwietnia br. w Hotelu Słoneczny Młyn **** w Bydgoszczy odbędzie się II Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2013. Konkurs jest nominowany  do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 i otrzymał akredytację WACS. Trendy Chef ma także poparcie wielu Regionalnych Stowarzyszeń Kucharzy oraz Cukierników w Polsce i zagranicą . II edycja konkursu ma na celu odkrycie, poznanie i prezentowanie nowych talentów i osobowości kulinarnych. W konkursie wezmą udział kucharze pracujący w restauracjach i restauracjach hotelowych w Polsce i zagranicą.  Zespół składa się z dwóch osób:  Chef – kucharz profesjonalista i  Demi Chef – pomoc kucharza. Ilość drużyn startujących w konkursie to 8 zespołów. Zadaniem konkursowym dla uczestników będzie przygotowanie zupy, dania głównego oraz deseru.

Uczestnicy konkursu Trendy Chef 2013

 1. Paweł Wojtysiak  -Mateusz Pieszak – Hotel HP Park – Poznań

 2. Łukasz Partyka – Zurfassdaube – Neustadt -Niemcy  -Arkadiusz Dziakowski – Restauracja Zielona, Wrocław-Psary

 3. Kris Basznianin -Miki Cutic – Farbror Elofs Skafferi – Szwecja

 4. Katarzyna Daniłowicz  -Bogumił Mroczko – AMDM Agnieszka Chmielewska Restauracja Marina – Wrocław

 5. Michał Kuduk -Dariusz Kuduk – Hotel Grand Sal **** Kopalnia Soli Wieliczka

 6.Dariusz Kużniak  -Paweł Wilanowski – Łódź

 7. Michał Czekajło- Restauracja Lwia Brama – Wrocław  -Michał Abramowicz – Dynamic Congress Centre – Wrocław

 8. Oliver Kramp – Küchenchef in HAZ Bildungswerk in Hattingen – Niemcy  – Ralf Achilles – Restaurant Schönblick in Woltersdorf – Niemcy

 

Uczestnicy Rezerwowi :

1. Dominik Duraj Bartosz Gadzina- J.T.F.s.c – Steampunk Restaurant w Wodnej Wieży – Pszczyna

2. Mariusz Kucharczak Damian Szwargot – Restauracja Fanaberia- Poznań

 

Program imprezy:

Piątek 26 kwietnia 2013

15:00 – Przyjazd Drużyn Konkursowych i zameldowanie w Hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy

18:00 – Odprawa Przed konkursowa oraz Spotkanie z Jury i organizatorami ( Sala Migdałowa )

19:00 – Kolacja Integracyjna dla sponsorów i uczestników ( Sala Migdałowa i Różana )

Sobota 27 kwietnia 2013:

Konkurs Trendy Chef 2013

7:00 – „Pierwsze Śniadanie Mistrzów” ( Sala Migdałowa i Różana )

9:00 – Otwarcie II Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013

9:30 – 11:30- Start pierwszych czterech drużyn Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013

13:00-15:00 – Start kolejnych 4 drużyn Konkursu Kulinarnego Trendy Chef 2013

Prezentacje

11:30 – 13:00

Pokazy kulinarne w wykonaniu Loica Malfait – Le Cordon Bleu

Pokazy Kulinarne w wykonaniu Marcina Budynka – Hotel Warszawa w Augustowie

Pokazy Cukiernicze – Cukiernia Sowa

9:00-16:00

Le Cordon Bleu

Punkt informacyjny dotyczący szkoły Le Cordon Bleu – Sarah Santin

Firma Dajar i Churchill ( Restauracja Oliwka )

Prezentacja zastawy bankietowej – Churchill

Zastawa stołowa (Churchill) i dekoracje stołu

Ekspozycja sztućców firmy Sola

Doradztwo w zakresie wyposażenia i sztuki stołu.

Willa Win ( Foyer I Piętro)

Niepowtarzalna okazja wzięcia udziału w degustacji win z Piemontu, mekki Barolo i Trufli.

Degustacja prowadzona przez właściciela winnicy GIANNI GAGLIARDO.

Przy drugim stanowisku możliwość degustacji win ze słonecznej Sycylii, a jak Sycylia, to także wspaniała oliwa z oliwek.

Aromaty tej oliwy będą mogli Państwo poznać  na naszych prezentacjach.

Wino to oczywiście rewelacyjna kuchnia i zabawa. Z tej okazji Willa Win zaprasza na naukę wina przez zabawę.

Szanowni Goście, tym którym wina zasmakują, będą mogli kupić ulubione wino podczas całodniowej prezentacji. Podczas Konkursu – TRENDY CHEF.

Willa Win -Wine Casino to przede wszystkim świetna zabawa integracyjna, łącząca w sobie klimat prawdziwego kasyna z degustacją wina.

Do Dyspozycji również będziewyspecjalizowana kadra o fachowej wiedzy sommelierskiej.

J.J Darboven ( Lobby bar )

Pokazy latte art i kultura parzenia kawy

Degustacje i informacje na temat historii i produkcji kawy firmy J.J Darboven

Sztuka prezentacji i podawania kawy

Stamax

Nowe formy i kształty makaronów na twoim talerzu czyli niespodzianka dla gości – pokazy i degustacje

Świat tego co najlepsze dla koneserów ( możliwość zakupu ):

– Wyszukane akcesoria do wina, produkty prosto od Paul Bocuse i wiele innych

Cukiernia Sowa ( Lobby bar )

Wystawa tortów okolicznościowych

Pokazy cukiernicze w wykonaniu Mistrzów – Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty.

Czekoladowe degustacje

Prezentacje deserów

Desery z czekolady Callebaut

Unilever Food Solution

Studio Kulinarne – Tomasza Grabskiego

Pokazy Kulinarne – Nowoczesne techniki produkcji dań a la Carte

Łatwe i praktyczne, czyli jak zaoszczędzić czas i zachować wysoką jakość.

Prezentacje i wizualizacja dań na talerzu

Farutex

Pokazy kulinarne i wariacje produktów firmy

Prezentacje i aranżacja dań

Degustacje wyselekcjonowanych produktów dostępnych w Firmie Farutex

Doradztwo w zakresie dostaw i logistyki.

Bonduelle

Bonduelle, specjalista w domenie warzyw, podąża za trendami!

Zapraszamy na PRAPREMIERĘ warzyw konserwowych Bonduelle SOUS-VIDE!

Podczas spotkania możliwość degustacji warzyw  zupełnie nowej jakości.

Thermomix

Łatwo, pysznie, szybko i zdrowo – prezentuje Mariusz Gachewicz

Thermomix – marzenie kucharza, prezentacja możliwości poprzez fachowe doradztwo

Prezentacja technik i degustacja soków, zup, puree i wielu innych potraw przy użyciu urządzenia thermomixa

Prezentacje dań na talerzu

Fundacja Gastronomia na Obcasach

“Designerskie Tapasy – Autochtoniczne Przekąski”

Dania prezentują – Kobiety Polskiej Gastronomii – Iwona Niemczewska, Bożena Sikoń, Joanna Ochniak, Grażyna Zaremba – Szuba oraz Joanna Jakubiuk

Prezentacje potraw i słodkości wraz z degustacją

Partner: Piekarnia Szwajcarska – Inter Europol

Słodkości do kawy i słodka przerwa w Lobby

Pieczywo jako dodatek do wina i oliwy ( foyer I piętro )

Pieczywo i przekąski ( Restauracja Oliwka )

Swedeponic i Santa Maria

Świeże zioła w kuchni ( cięte i doniczkowe )- ich zastosowanie w praktyce

Doradztwo i logistyka oraz wszystko o uprawach ziół.

Prezentacje „zielonych dań” na talerzu wraz z degustacjami

Wszystko o przyprawach i ich zastosowanie w praktyce – Santa Maria.

Marcin Budynek

Pokazy Kulinarne – Slow Food

Prezentacje i degustacje Kuchni Podlaskiej

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Pokazy – Kuchnia Pomorska w nowej odsłonie.

Kuchnia Kaszubska i jej historia

Degustacja i prezentacja dań na talerzu.

Doradztwo szkoleniowe – Krzysztof Szulborski

Kruszwica

Wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich – Solfryt w każdej Kuchni

Confit, czyli zdrowo i smacznie – długa, ale smaczna technika z tradycjami.

Prezentacje dań i degustacje

Euro Toque

Akademia Molekularna – Jean Bos – Nowe techniki w praktyce

Wolfgang Menge – Kuchnia niemiecka dawniej i dziś

Prezentacje dań

Kuchnie Świata

Dariusz Richter – Kuchnia japońska i sushi

Prezentacje i technika przygotowania

Techniki prezentacji i serwowania

Fachowe doradztwo w doborze i dostawie wyszukanych produktów.

Beef Master / Biernacki

Studio Kulinarne – Grzegorza Cieleckiego

Wszystko o wołowinie i sezonowaniu

Techniki smażenia i grillowania

Dodatki i prezentacje dań na talerzu oraz degustacją

Cheman

Butik odzieży gastronomicznej wystawa i zamówienia

Konkursowa hafciarnia – przyjdź, wybierz, wyhaftuj i zabierz…

Duni

Wystawa eleganckich naczyń jednorazowych

Wystawa i doradztwo w jednorazowym nakrywaniu stołów

Na naczyniach amuse bouche firmy Duni zostaną podane wszystkie porcje degustacyjne naszych partnerów.

Sery Grądzkie i Restauracja – A Nóż widelec

Prezentacja najlepszych polskich serów dojrzewających – Marek Grądzki – Wielkopolska

Prezentacja serów na talerzu oraz jagnięciny – Szef kuchni Michał Kuter

Doradztwo, historia i tradycja – wszystkie informacje w jednym miejscu

Morning – Food for Tomorrow

Pokazy dań i napoi z użyciem tekstur

Prezentacje i sprzedaż sprzętu PolyScience

Ekskluzywne gadżety dla kucharzy i ich dań

Wystawa książek z BG UMK

Książki z początku XIX i XX wieku

Goście: Jarosław Dumanowski i Grzegorz Mazur

Tytuły do kupienia m.in.: Kuchnia Radziwiłłowska, Kucharz Doskonały – Wielondek Tatarskie ziele i wiele innych.

Wystawią swoje książki m.in. :

– Pałac Wilanów

– TPDW

– Urząd Marszałkowski

– Slow Food

– Hanna Szymanderska

– POZKAL

TPDW & Slow Food Polska Convivium Gruczno

Przedstawi :

( Wystawy w zielonych namiotach ogrodu hotelowego )

Prezentacje i dania z produktów slow food i regionalnych przedstawią :  Maciej Nowicki i Jerzy Poznański

Wędliny z Rancza Słończ

Myśliwiec ze Śliwic z dziczyzną

Rolmięs z Łabiszyna – Ekologiczna wieprzowina Złotnicka Pstra

Arseniuk spod Torunia, grzyby i sosy

Grzyby z Wioski Grzybowej w Krzywogońcu

Izydorczyk

Zioła naturalne z naszego otoczenia – prezentacje i informacje.

Nalewki

Sery: Ranczo Frontiera, Tomasz Strubiński ( kozie sery z Kaszub), Wojtek Komperda (oscypki)

Media

Salonik prasowy naszych sponsorów medialnych

20:00 – Ogłoszenie wyników podczas Uroczystego Wieczoru Kulinarnego Trendy Chef 2013

Niedziela 28 kwietnia 2013

9:00 – „II Śniadanie Mistrzów – Refleksja” – omówienie konkursu – Tylko dla uczestników Konkursu Trendy Chef.