13 sierpnia w Ustroniu odbyły się XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Był to ostatni z konkursów nominowanych do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski, a jednym z jego sponsorów głównych był Transgourmet Polska. Ideą tego corocznego konkursu jest kultywowanie, propagowanie oraz pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim, jak również promocja wyrobów mleczarskich oraz tradycji owczarskich.
W tegorocznej edycji konkursu uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem udźca lub combra z polskiej jagnięciny z dodatkiem soczewicy, jak również deseru na bazie wybranego sera owczego: bryndzy, bundzu, bądź oscypka z obowiązkowym dodatkiem polskiej gruszki i żurawiny. Do startu w konkursie zakwalifikowało się sześć drużyn, a zwycięzcami zostali Martyna Marcol i Łukasz Czarnota, którzy dzięki zwycięstwu wezmą udział w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski.
Co więcej, laureaci konkursu otrzymali od Transgourmet Polska bon towarowy o wartości 1500 zł, uprawniający do dokonania zakupów w dowolnej hali Selgros Cash&Carry. Trasnsgourmet uhonorował również zdobywców II i III miejsca, którzy otrzymali bony o wartości odpowiednio 1000 oraz 500 zł.