Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspiera młodych kucharzy

Wydarzenia

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspiera młodych kucharzy

03 października 2019

 

Do konkursu stanęło 7 dwuosobowych zespołów. Uczniowie musieli wykorzystać składniki obowiązkowe, do których mogli dobrać produkty ze specjalnie przygotowanej spiżarni. Jury przyznawało punkty za smak i wygląd potrawy, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, odpowiednią temperaturę dania. Pracę uczniów oceniano też pod względem technicznym. Punkty można było zdobyć za prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy.

Jury, w składzie: Bartosz Peter (Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet), Adam Woźniak (Ogólnopolskie Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni), Paweł Wątor (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku) oraz Piotr Hermann (dyrektor hali Selgros Cash&Carry Gdańsk), przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych ekip:

• I miejsce zajęli Kinga Piotrowska i Jakub Owczarek, którzy zaserwowali pierś z kaczki, kaszotto z pęczaku z borowikami, dynię oraz espumę dyniową, podane z śliwką nadzianą musem z kaczki
• miejsce przypadło Aleksandrze Hallman oraz Natalii Kubiak, które przygotowały pierś z kaczki z szarpanym udkiem confit, dyniowy pęczak z chipsami ze skorzonery

Oba zespoły zakwalifikowały się do finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, podczas którego zmierzą się z uczniami ze szkół gastronomicznych z Łodzi, Wrocławia i Warszawy. Stawką jest wartościowe stypendium, staż w restauracji Senses oraz reprezentacja Polski w konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu.

djmedia:114